V Umetnostni galeriji Maribor so končali prenovo povsem dotrajane strehe, kar je mariborsko občino stalo 77 tisoč evrov. Zdaj je stavba galerije, ki domuje v poznoklasicističnem dvorcu iz leta 1845, zaščitena pred posledicami zamakanja, del podstrehe pa bodo lahko ponovno uporabljali za hrambo obsežnega arhiva in umetniških del.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

V mariborski Umetnostni galeriji že dolgo opozarjajo, da infrastruktura, ki je bila zasnovana leta 1954, ko se je galerija naselila v prostorih nekdanje palače in tudi kapele, ne zadostuje več za sodobno razstavno in galerijsko dejavnost. "Gotovo si želimo, da bi se obnova celotnega poslopja enkrat zgodila bolj celovito," pravi kustos Jure Kirbiš. Kljub temu pa so nekatere stvari neodložljive, to pa je bila prav streha nad galerijo: "To je streha, ki prekriva dvorano, v kateri se nahaja velika stropna poslikava. Kar nekaj časa je zamakalo, zato je bila obnova precej urgentna, da ne bi prišlo do hujših poškodb."

Med Umetnostno galerijo Maribor in mariborsko občino poteka dialog o razvoju galerije, saj iščejo rešitev, ki bi omogočila stalno predstavitev odlične galerijske zbirke, ob tem pa bi bilo nujno pridobiti tudi novo sodobno razstavišče. "Seveda gre za vprašanje profesionalizacije dejavnosti in le če so razstavni prostori na najvišjem nivoju se lahko vizualna umetnost kvalitetneje razvija," še dodaja kustos Jure Kirbiš.

Umetnostna galerija Maribor je ponovno odprta in sicer vsak dan, razen ponedeljka, med 10. in 18. uro. V njej si obiskovalci trenutno lahko ogledajo zanimivo razstavo Galerija za mir, na kateri so predstavljena dela slovenskih in tujih umetnikov iz zbirke koroške galerije likovnih umetnosti.