Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Mariborska občina je pridobila dober milijon evrov državnih in evropskih sredstev za sofinanciranje štirih infrastrukturnih projektov.

V treh primerih bodo obnovili kulturne objekte. Občina je na razpisih Ministrstva za kulturo zanje pridobila 376 tisoč evrov. Četrti projekt pa je infrastrukturnega značaja in bo sofinanciran z evropskim denarjem v znesku 651 tisočakov.

Prvi bo obnovljen močno dotrajan Čeligijev stolp. Eden redkih ostankov srednjeveškega obzidja se je v preteklosti že delno porušil, zaradi slabšanja statike so lani obnovili tudi streho stolpa. Letos pa bodo začeli celovito prenovo. Vrednost del je ocenjena na 270 tisočakov, država bo zagotovila dobro polovico.

Slaba statika ogroža tudi štukature in poslikave na stropu Viteške dvorane Mariborskega gradu in sanacija bo omogočila njihovo kasnejše restavriranje. Dotrajano je tudi vzhodno pročelje na Trgu svobode. Obnova bo stala nekaj več kot četrt milijona evrov, približno polovico bo prispevala država.

288 tisočakov vredno sanacijo zamakanja v Sinagogi in ureditev odvajanja padavinskih voda pa bo država podprla s 111-imi tisočaki.

Gradnja ceste in komunalne infrastrukture na območju nekdanje tovarne Svila pa je ocenjena na 1,3 milijona evrov, za katero so pridobili 651 tisoč evrov evropskega in državnega denarja.

Vsi projekti bodo po zagotovilih župana Saše Arsenoviča do konca trenutnega mandata.