Foto: Mestna občina Maribor
Foto: Mestna občina Maribor

Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo in mariborska občina sta pridobili gradbeno dovoljenje za obnovo prometno neustreznega podvoza Ledina na Teznu v Mariboru. Dolgo pričakovana obnova naj bi vendarle stekla v naslednjih letih.

Preozek in prenizek podvoz Ledina predstavlja prometno »ozko grlo« med Cono Tezno in trgovsko cono ob hoški vpadnici. Tovornega prometa ne omogoča, nasproti vozeči avtomobili pa ga lahko prevozijo le izmenično. Obnovitveni projekt tako predvideva:

"Izvedbo novega cestno-železniškega podvoza. Hkrati s tem bo urejena vsa pripadajoča komunalna infrastruktura, zgrajen nov nadvoz ceste, ki je vzporedna z železnico, pa tudi parkirišče, kolesarnica in vsa ostala železniška infrastruktura, tudi novo železniško postajališče."

… pravi vodja Sektorja za komunalo in promet pri mariborski občini Aleš Klinc.

Cona Tezno bo tako za tovorna vozila dostopna tudi iz zahodne smeri, kar bo zmanjšalo promet na preobremenjenih območjih. Novost pa bo še:

"Ob prenovi avtobusnih linij bomo lahko povezali avtobusno linijo, ki ta trenutek poteka le do trgovskih centrov, nato pa bo lahko peljala tudi do Tezna in Malečnika. Urejeno pa bo tudi parkirišče P+R, kjer bodo lahko vozniki, ki prihajajo v mesto, prestopili na avtobus ali vlak."

Strošek gradnje ocenjujejo na 30 milijonov, obveznost mariborske občine pa bo 12 milijonov in pol evrov. Javno naročilo za izvedbo del nameravajo objaviti prihodnje leto, gradnjo pa končati čez 3 leta.