V projektu Akupara, inkubatorju rokodelstva, zadružništva in kulturne produkcije s priseljenci in begunci v Mariboru, je nastalo veliko število izdelkov. Sodelovala so društva Terra Vera, CAAP, Nagib in Prostor Vmes. Eden izmed ciljev projekta je tudi razvoj oblikovalske blagovne znamke Akupara, ki jo tržijo po načelih zadruge.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Med šivanjem blaga, kovanjem svetil, žarjenjem srebra, gnetenjem gline in vezenjem so se med udeleženci projekta Akupara prepletle vezi osebnih raznolikosti in lokalnih kulturnih dediščin. Koordinatorka projekta Batavia Dalati: »Na začetku je bilo videti, kot da je življenje udeležencev srečno, vendar so kasneje, ko so se bolj spoznali in odprli, prišle na dan tudi težke zgodbe.« Udeležencev projekta je bilo skoraj petdeset, prišli so iz Turčije, Sirije, Irana, Španije, Ukrajine, in bili različnih kulturnih ozadij pa tudi razrednih pripadnosti, pravi vodja projekta iz društva Terra Vera Jana Milovanovič: »Velikokrat je razlika in prepreka med različnimi družbenimi razredi še hujša kot med kulturami.«

Nina Holc je vodila tekstilne delavnice: »Vzpostavila se je fina atmosfera, najprej smo tehnično spoznavali proces izdelave, nato pa smo se lotili samega izdelka.« V končni fazi pa so naredili lep izdelek, vrečko iz svetlečih se materialov, ki ima praktično in sporočilno vrednost. Naloga Centra za avtonomno in alternativno produkcijo je bila, vpeljati udeležence projekta v zadružništvo: »In kot se kaže v zadnjih letih, je priseljevanje tujcev nekaj, iz česar se lahko vsi nekaj naučimo, in tudi ustvarjamo nova delovna mesta,« pravi Staša Dabič Perica. Izdelki bodo po novem letu na voljo na spletni strani Akupara.si, projekt v celoti pa je bil sofinanciran z skoraj 80 tisoč evrov evropskega denarja.