Foto: Radio Maribor/Peter Giodani
Foto: Radio Maribor/Peter Giodani

Člani Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor bodo ob 20. uri premierno odigrali predstavo Samo ne se ustavit, ki je nastala po motivih romana » Tudi konje streljajo, mar ? ameriškega avtorja Stenleyja McCoja. Roman, postavljen v čas svetovne gospodarske krize prejšnjega stoletja govori o plesnem maratonu, na katerem se plesalci v iskanju preživetja in boljšega življenja izčrpavajo do smrti. Režiser Primož Ekart pa je gledališko predstavo o podivjanem kapitalizmu uprizoril v obliki sodobnega plesenga resničnostnega šova.

Avtorica slovenske drame Samo ne se ustavit Simona Hamer in režiser Primož Ekart sta gledališko pripoved umestila v današnji čas, kjer sodobni kapitalizem znova poraja krize, brezposelnost in izkoriščanje ljudi. » Ta šov je metafora tudi današnje dobe, kjer se pritiski na ljudi stopnjujejo, njihove stiske so vse večje«, pravi režiser Primož Ekart.

V ospredju plesnega tekmovanja, ki ga je režiser zasnoval kot sodobni plesni resničnostni šov, sta Glorija, ki želi uspeti kot igralka, igra jo Ana Urbanc in Robert, ki sanja o karieri filmskega režiserja, upodablja ga Petja Labovič. Igralci v predstavi ves čas plešejo na sodobno techno glasbo Dua Silence in se ne smejo ustaviti. »Predstava ima zelo malo besedila, temelji na fizičnem gibanju, plesu in smo na odru pustili še zadnjo potno srago«, pove Ana Urbanc.
Predstava Samo ne se ustavit ponuja gledalcem premislek o družbi, v kateri živimo in jo soustvarjamo. V njej igra še 11 drugih članov mariborske Drame, avtorica kostumov je Tina Kolenik, koreografinja Rosana Hribar, scenografa Meta Grgurević in Jaša.