Foto: Reuters
Foto: Reuters

Odločitev vlade, da bo pouk v začetku aprila potekal na daljavo, bo zaznamovala tudi tiste dijake zaključnih letnikov srednjih šol, ki se v tem času pripravljajo na maturo. Kljub temu, da so maturanti večji del letošnjega šolskega leta preživeli doma med šolanjem na daljavo, večje zaskrbljenosti zaradi zrelostnega izpita med njimi ni, v šolah pa se trudijo čim bolj tekoče izpeljati zadnje mesece pred maturo.

Maturanta Blaž Šabeder z mariborske Prve gimnazije in Aleks Sitar s Srednje prometne šole Maribor tako odgovarjata na vprašanje, ali ju matura skrbi: "Bolj kot se približujemo, bolj nas skrbi, ampak matura bi nas skrbela vsako leto, tako da … Morda je malo večji pritisk, ampak so pa prilagoditve, tako da, ne. Zaskrbljenost ni velika, saj se nam profesorji prilagajajo, skupaj sodelujemo in pač pričakujemo, da bomo mi tako kot prejšnja leta vsi uspešno opravili maturo."

V šolah brez prilagoditev ne gre. Kot pravi ravnateljica mariborske III. gimnazije Marija Lešer, se učitelji veliko pogovarjajo o tem, kako čim bolj tekoče izpeljati zadnje mesece priprav na maturo: "Da nekako damo pod narekovaji prednost tem maturitetnim predmetom in da ne obremenjujemo maturantov z vsem tistim, kar bi lahko počeli, če bi šolsko leto bilo kakor smo jih bili do zdaj vajeni."

Ker se maturanti iz različnih oddelkov ne smejo mešati, so na mariborski Srednji prometni šoli pri nekaterih predmetih ohranili način dela od doma, pojasnjuje ravnateljica Mira Jug Skledar: "En dan v tednu dijaki delajo od doma, ravno zaradi tega, da se ne bi zgodilo, da bi hkrati morali poslati vse četrte letnike v karanteno oziroma na delo od doma." Morebitne karantene pa bi lahko ogrozile tudi izvedbo mature, zato ravnateljica Mira Jug Skledar pravi: "Razmišljamo o tem, kako bomo izvedli te zadnje dneve pouka, da bomo zagotovili dovolj varnosti in pristop k maturi za vse dijake."

Tako dijaki, kot profesorji pa so optimistični in prepričani, da bo tudi letos, razmeram navkljub, matura uspela.