V Družbi Paloma d.d. so danes umaknili zadnje dele 56 let starega papirnega stroja 3 in s tem pripravili prostor za nov stroj v proizvodnem obratu v Sladkem vrhu. Nov papirni stroj vključuje sodobni preusmerjevalnik in novo avtomatično skladišče za matične zvitke.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Strateška investicija je tik pred izvedbo in je bila pripravljena s strani družbe Ekoinvest, katere lastnik je Miran Filo. Projektna ekipa Palome je že začela z izvedbenimi načrti in je trenutno v končni izvedbi demontaže objekta. Predsednik uprave Palome d.d. Jaroslav Fic: »Žal se soočamo s problemi pri pridobivanju okoljevarstvenega dovoljenja zaradi manjših dopolnitev dokumentacije, ki se vlečejo že nekaj mesecev, to bi lahko povzročilo zaustavitev investicijskega načrta. Trenutno so vsi naši napori usmerjeni v razrešitev omenjenega postopka z omenjenimi organi in pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja

Projekt Impulse, ki so ga načrtovali leto in pol, je nujen korak za zagotovitev prihodnosti v Palomi, ki ima 140-letno tradicijo in zaposluje 600 ljudi. Je tudi prvi korak v investicijskih načrtih, ki jih ocenjujejo na 40 milijonov evrov. »Investicija, ki bo povečala proizvodne zmogljivosti Palome na 90 tisoč ton letno vključuje novo enoto za pripravo papirne mase s širino pet in pol metrov in hitrostjo obratovanja dvatisoč metrov na minuto ter previjalec in novo avtomatično skladišče za matične zvitke,« še pravi Fic.

S tem bi dosegli zmanjšanje operativnih tveganj in stroškov proizvodnje in pa izboljšanje kakovosti papirja in končnih izdelkov. Z dvigom proizvodnih kapacitet bodo zadostili povečanim potrebam na trgu v jugovzhodni Evropi, Nemčiji, Avstriji in Švici.