Foto: Arhiv avtorja
Foto: Arhiv avtorja

V Mariboru se nadaljujejo gradbena dela na območju Rotovškega trga, kjer bo prostor v prihodnje dobil Center Rotovž z novo knjižnico, galerijo in mestnim kinom. Projekt je bil prvotno ocenjen na skoraj 25,5 milijona evrov. Polovični delež je zagotovilo kulturno ministrstvo, znano pa je, da bo gradnja novega kulturnega središča v mestu dražja. Zamika se tudi datum odprtja.

Leto dni po začetku rušitvenih del sta izvajalca Pomgrad in Gic gradnje postavila temelje za nadaljnjo gradnjo, je povedal vodja projekta in arhitekt Rok Žnidaršič: "Po vseh teh mesecih izvedbe gradbene jame lahko začnemo gradit iz nivoja nič navzgor. Smo v fazi, ko smo končali gradbeno jamo in začnemo graditi nov objekt."

V stavbi Glavnega trga 15 so v sondah odkrili poslikave, ki jih bodo restavrirali. Rok za končanje je bil predviden v začetku prihodnjega leta, zaradi dodatnih del pa časovnica ne drži popolnoma. "Vse se dela kot v starem Egiptu, korak za korakom, in ta dela so zahtevala dodaten čas. Verjetno bomo v letu 2024 končali predvidena dela za 2024. Upam, da bomo priča otvoritvi v letu 2025," je povedal mariborski župan Saša Arsenovič, ki je dodal, da so od začetka ukrajinske krize podražitve sestavni del življenja, in tako bo tudi pri projektu izgradnje centra Rotovž: "Za enkrat smo na podražitvah nič, smo pa na dodatnih delih. Verjetno gremo iz 25 milijonov, ki so bili narejeni na podlagi ocenjene vrednosti, proti 30 milijonov z opremo vred. V milijonih dosti, v procentih še vedno relativno v redu."

In odgovor ministrstva za kulturo? Državni sekretar Matevž Čelik Vidmar: "Trenutno poteka veliko investicij v kulturno infrastrukturo in so dodatna dela ter podražitve velik izziv za investicijski del kulturnega proračuna, ampak stojimo za projektom in ga bomo podpirali do konca."