Mednarodni muzejski dan številne kulturne ustanove zaznamujejo z dnevom odprtih vrat, pa tudi z razstavami, kot denimo Pokrajinski muzej Maribor, kjer danes ob 18 ih odpirajo razstavo Prostori lepega. Gre za štiri velike vitrine s pohištvom, ki simbolično predstavljajo štiri mizarske hiše, v kakršnih so nekoč izdelovali pohištvo za aristokracijo, meščanstvo in cerkvene naročnike.

Foto: MMC RTV SLO/Tomo Jeseničnik
Foto: MMC RTV SLO/Tomo Jeseničnik


V Pokrajinskem muzeju Maribor zaznamujejo letošnji Mednarodni dan muzejev z otvoritvijo nove stalne razstave z naslovom Prostori lepega. Za javnost bodo odprli celo nadstropje grajske bastije, zaključili pa tudi postavitev Galerije evropske kreativnosti. V njej predstavljajo muzejsko gradivo, ki se uvršča v zakladnico širšega evropskega prostora. Avtorica razstave Prostori lepega in direktorica Pokrajinskega muzeja Maribor dr. Mirjana Koren: »Torej gre za zbirke slikarstva, kiparstva, oblačilne kulture in zbirke pohištva.«

Razstava prostori lepega obsega 43 kosov pohištva, njihova postavitev pa temelji na tehnikah krasitve. »Osnovna tehnologija še vedno funkcionira, še vedno jo uporabljajo okraševalci, mizarji, zlatarji, furnerji, rezbarji."

Razstava je zasnovana kot mesto s hišami, ulicami in plakati na fasadah hiš: »Simbolno pa seveda predstavlja štiri mizarske delavnice, v katerih se je izdelovalo pohištvo za plemstvo, bogate meščane in cerkvene naročnike,« dodaja avtorica razstave.

Ob današnjem Mednarodnem dnevu muzejev so pripravili dan odprtih vrat tudi v Sinagogi Maribor, na Ptujskem gradu, na Gradu in grajski pristavi Ormož, in v Salonu umetnosti Ptuj.