Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Osnovna šola Lenart, ki jo obiskuje 552 otrok in ima zdaj 25 oddelkov, bo že čez nekaj let imela prav v vseh razredih tri oddelke. To pomeni, da bodo poleg oddelka z nižjim izobraževalnim standardom in tistega s posebnim programom, imeli že 29 razredov. Ravnatelj Marjan Zadravec: "Šole se ni širila, število otrok pa se nam je začelo povečevati. Tako postajamo tri-oddelčna šola. Zdaj imamo od prvega do devetega razreda 25 oddelkov. To pomeni, da samo v šestem in sedmem razredu še nimamo treh oddelkov. V vseh ostalih imamo paralelke A, B, C." Zato je nujno potreben prizidek, za katerega so že prejeli tudi sklep o državnem sofinanciranju. Po besedah lenarškega župana Janeza Krambergerja tako še letos želijo: "Pridobiti gradbeno dovoljenje. Idejna zasnova je že narejena. Gradnjo pa bomo predvidoma začeli jeseni."

Projekt je ocenjen na nekaj manj kot tri milijone dvesto tisoč evrov, od tega bo milijon osemsto devetindvajset tisoč evrov prispevala država. Prizidek bo šoli zagotovil dobrih dva tisoč kvadratnih metrov površin. Šolo pa bodo kot pravi župana razširili: "Z devetimi oddelki in z vsemi pripadajočimi prostori, ki jih šola potrebuje. Tako, da bomo lahko šolski program izvajali na enem mestu!" To pomeni, da bodo opustili tudi uporabo t. i. spodnje šole, dislociran zgradbe, ki predstavlja organizacijske in varnostne težave. Poleg že omenjenih klasičnih učilnic pa bodo, kot pojasni Zadravec, dobili še: "Štiri specializirane učilnice, za tehniko, računalništvo, glasbena in likovna umetnost. Poleg teh pa še logistične prostore, kot so jedilnica, knjižnica, hodniki, zbornica in vse druge potrebne sobe."

Načrtujejo, da bi nove prostore lahko začeli uporabljati na začetku šolskega leta 2023/2024. Skrajni rok za končanje projekta pa je leto 2024.