Foto: Reuters
Foto: Reuters

Strokovnjaki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so se v sodelovanju z mariborsko Medicinsko fakulteto in Zdravstvenim domom Adolfa Drolca lotili preučevanja genoma novega koronavirusa pri bolnikih v mariborski regiji. Za prvi genom, ki so ga analizirali, so ugotovili, da je najbolj podoben virusom iz Azije, medtem ko sta druga dva raziskana genoma koronavirusa pri nas v Slovenijo najverjetneje prišla iz Evrope.

Virusni genom ali virusov dedni material je molekula, ki določa celotni načrt za dele, ki virus sestavljajo in od katerih je odvisno, kje in kako bo virus preživel ter kakšno škodo bo povzročil gostitelju, ki ga okuži. S preučevanjem genoma je mogoče ugotoviti, kako se virus širi med ljudmi, pa tudi po vsem svetu, je pojasnila mikrobiologinja iz Nacionalnega laboratorija za zdravje in profesorica na mariborski Medicinski fakulteti, Maja Rupnik: "Tako, kot izgleda zaenkrat, je ta naš prvi mariborski virus zelo zelo verjetno pripotoval direktno iz Azije."

Medtem ko sta dva druga analizirana genoma koronavirusa pri nas bolj podobna tistim iz Belgije, razlaga Rupnikova: "In so najverjetneje bili vneseni v Slovenijo iz evropskega območja, se pravi iz ene linije virusa, ki se je že bolj dolgo razvijala v Evropi."

Z raziskavami želijo znanstveniki po svem svetu najti tudi odgovor na vprašanje, kako se je koronavirus širil in vmes mutiral. Mariborski raziskovalci pa bodo morda prišli tudi do odgovora, ali je prav zaradi manj agresivne vrste koronavirusa Podravje manj prizadeto, kot nekateri drugi deli države: "Dosti boljše bomo lahko na to vprašanje odgovorili takrat, ko bomo imeli še več posnetkov genomov in bomo poznali celo raznolikost virusov, ki so bili prisotni v mariborski regiji," še pove Rupnikova.

Zato v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano načrtujejo študijo, ki bi dala še več odgovorov o koronavirusu.