Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Na gradbišču podaljška Ceste proletarskih brigad v Mariboru zdaj intenzivno potekajo dela na območju bodočega krožišča Ceste Graške Gore in Limbuške ceste. Na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo ocenjujejo, da bo večina del v t. i. prvi fazi končana do konca novembra.

Na delovišču trenutno urejajo komunalne in energetske infrastrukture, kamor spadajo fekalna in meteorna kanalizacija, zaščita vodovodnega cevovoda in položitev plinovodnega omrežja. Zaradi izvedbe teh del je na Limbuški cesti postavljena polovična zapora, promet pa urejajo s semaforji. Izvedba infrastrukturnih vodov bo predvidoma zaključena v desetih dneh, odvisno od napovedanih padavin, saj se del v razmočenih tleh ne da izvajati, pojasnjuje vodja Sektorja za investicije v ceste na Direkciji za infrastrukturo Tomaž Willenpart. Okoli 70 odstotkov komunalne infrastrukture je na gradbišču že končane, na približno četrtini trase pa je že pripravljen tampon in tudi robni elementi ceste. Predviden začetek asfaltiranja na celotni prvi fazi projekta je načrtovan v prvem tednu prihodnjega meseca, zaključek večine del na tem delu trase pa, odvisno od vremenskih pogojev, načrtujejo konec novembra.

Nato sledi izvedba druge faze projekta, napoveduje Willenpart: »Za konec letošnjega leta oz. v začetku prihodnjega leta je predvideno nadaljevanje del. Pogodbeni rok za zaključek celotnega projekta, torej za obe fazi, je januar 2022. V drugi fazi projekta, ki je nadaljevanje prve, bomo prav tako uredili površine za kolesarje, pešce, odvodnjavanje, komunalno infrastrukturo, cestno razsvetljavo in seveda celotno cesto s prometno ureditvijo.«

Za drugo fazo projekta morajo pridobiti še nekaj manjkajočih zemljišč, kar pa naj ne bi zamaknilo zaključnega roka del. Vrednost izgradnje celotnega podaljška Ceste proletarskih brigad, ki se bo kot dvopasovna cesta raztezala od krožišča pri nekdanji Qlandiji do Limbuške ceste, znaša okoli 11 milijonov in pol evrov.