Foto: Radio Maribor/Dnevi poezije in vina / Matej Pušnik
Foto: Radio Maribor/Dnevi poezije in vina / Matej Pušnik

V več slovenskih krajih, pa tudi v Varaždinu na Hrvaškem in v avstrijski Potrni, potekajo pesniška branja in drugi dogodki 25. festivala poezije in vina. Osrednji del festivalskega vrveža je na Ptuju, kjer se na pesniških branjih poezije predstavljajo pesnice in pesniki iz 20 držav, vrstijo se pogovori s pesniškimi gosti, koncerti, performansi in pokušine vin. Festival so slovesno odprli sinoči z branjem Odprtega pisma Evropi, ki ga je napisal nemški pensik Durs Grünbein.

Za razliko od svojih predhodnikov nemški pesnik Durs Grünbein v Odprtem pismu Evropi skupne evropske povezave ne kritizira in ne izpostavlja njenih pomanjkljivosti, temveč skuša poudariti njene velike in pomembne odlike. » Glavno sporočilo pisma je ohraniti Evropo, ostati zvest Evropi, revolucionarni ideji ostati skupaj na tem kontinentu. Sodelovanje namesto tekmovalnosti in konfliktov«, pojasnjuje avtro pisma Durs Grünbein.

Po stoletju strašnih vojn in totalitarizmov je prav ideja po povezovanju nmesto spopadov Evropejcem omogočila svobodo, mir in blagostanje. Zdi se, da so mnogi za vse to slepi. »Veliko ljudi ne razume, da je bilo to najboljše, kar smo lahko naredili po 2. svetovni vojni, da se povežemo, s tem pa ustvarimo močno silo različnih držav in kultur«, dodaja pesnik, ki si ne zatiska oči pred številnimi pomanjkljivostmi Evropske povezave.Tudi med epidemijo se Evropa ni izkazala.

»Gre za svojevrstno ljubezensko pismo Evropi, poziv k povezovanju, sodelovanju, hvaležnosti za civilizacijske pridobitve«, pa o pismu pravi Lily Michaelides, pesnica in organizatorica festivalov s Cipra. In dodaja: »Poglejmo resnici v oči. Brez evropske ustvarjalnosti, brez Evropske unije, ne bi imeli tega, kar imamo danes.

Pismo so že objavili nekateri evropski in slovenski časniki. Kulturniki upajo, da bo nagovorilo čim več ljudi. Pri čemer Aleš Šteger, organizator Festivala Dnevi poezije in vina izpostavlja kulturo. » Kot poslanstvo celjenja družbe, ki mora temeljiti tudi na kreativnosti in medčloveškem zbliževanju, to pa ni samoumevno«.

Pesniki iz 20 držav na jubilejnih 25. Dnevih poezije in vina z branjem, bogatim glasbenim in uprizoritvenim programom pa tudi spletnim pesniškim zemljevidom Deli luč prižigajo upanje znotraj človeške skupnosti.

Festival bodo na Ptuju sklenili jutri z veliko promenado okusov in poezije. Bogat kulturni program s koncerti, razstavami, sprehod v tradicionalnih kostumih, plesne in gledališke predstave, uprizorjene na mestnih ulicah, bodo obiskovalci lahko spremljali s kozarcem v roki in ob pokušanju domače kulinarične ponudbe.