Ptuj zaenkrat ostaja v igri za EPK, so sinoči odločili ptujski mestni svetniki po daljši razpravi. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Ptuj zaenkrat ostaja v igri za EPK, so sinoči odločili ptujski mestni svetniki po daljši razpravi. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Ptuj zaenkrat ostaja v igri za EPK, so sinoči odločili ptujski mestni svetniki po daljši razpravi. Sami za zdaj ne bodo odstopili od kandidature za Evropsko prestolnico kandidature 2025, kljub negotovim razmeram. S projektom bodo nadaljevali, a v okrnjeni in racionalnejši obliki, da ne bo zmanjkalo sredstev za ureditev komunalne in cestne infrastrukture, ki je na Ptuju v precej slabem stanju. Na Ptuju so zaradi epidemije že sprejeli tudi rebalans proračuna.

Rebalans proračuna je potreben zaradi posledic epidemije. Po novem znaša slabih 36,3 milijona evrov in je višji za dobrih 600 tisočakov, pojasnjuje vodja oddelka za javne finance na ptujski občini Benjamin Panikvar: "Realno se povečuje samo del iz dohodnine, ki je posledica višje povprečnine. Ampak zaradi tega so bili že povečani nekateri odhodki, nekateri prihodki so bili zmanjšani, tako da se je to povečanje že izravnalo."

Več denarja so svetniki namenili za pomoč malemu gospodarstvu. Odpisati pa so morali del prihodkov od najemnin lokalov, turistične takse in komunalnega prispevka. Ptujska županja Nuška Gajšek upa, da bodo načrtovani projekti vendarle tekli nemoteno: "Mladika se zaključuje, ceste tečejo po planu, Stara steklarska delavnica gre po planu, tudi glede arheološkega razstavišča zadeve tečejo, jih nismo ustavili."

Oklestili so razpise na področju športa in kulture. Nuška Gajšek: "Ocenili smo, koliko je ta znesek, ki bi bil možen, da ga znižamo, pa jih kljub temu okrnemo njihove dejavnosti in jih ne spravimo v neke težave."

Proračun bodo ponovno prevetrili še ob koncu leta.