Foto: BoBo
Foto: BoBo

Šola na daljavo ne omogoča ustreznega in kakovostnega poklicnega oziroma praktičnega usposabljanja, opozarjajo tudi dijaki srednjih tehniških in poklicnih šol na Ptuju. Na tamkajšnji Strojni šoli so dijaki celo spisali odprto pismo, v katerem zahtevajo vrnitev v šole in opozarjajo, da jim je bila zaradi epidemije odvzeta mladost.

Praktičnega pouka v specializiranih učilnicah in delavnicah že skoraj leto dni ni, kar se dijakom tehniških in poklicnih šol že pozna, opozarja predsednik Dijaške skupnosti Strojne šole Ptuj Jure Kramberger: "Mi smo poklicna srednja šola in praksa je del naše izobrazbe."

Pri delodajalcih so na praksi trenutno le redki dijaki. V podjetju Talum pri tem ugotavljajo, da praksa zaradi spoštovanja ukrepov ni enako kakovostna kot v preteklosti. Kadrovnica v Talumu Darja Vodušek Vtič: "Ne moremo stoodstotno garantirati, da bodo lahko vso znanje pridobili, kot bi ga, če bi bil normalni delovni proces. Jim bomo omogočili, da imajo to prakso opravljeno, da se ne bodo znašli v situaciji, da jim zaradi tega ne bi bil priznan letnik."

Ravnateljica ptujske Strojne šole Anja Jesenek Grašič pravi, da je na praksi trenutno le 46 dijakov: "Tu ocenjujemo, da je tu velik primankljaj, saj za strojniške poklice praktičnega pridobivanja znanj na daljavo ni mogoče izvajati." Ptujski dijak Jure Kramberger dodaja: "Na kocki je naša izobrazba." Opozarja, da bo njihova generacija zaradi pomanjkljive izobrazbe postavljena v slabši položaj kot predhodne tako na trgu dela kot pri vpisu na fakultete.