Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ptujsko Znanstveno-raziskovalno središče Bistra, ki je minuli konec tedna obeležilo 25 let delovanja, je nedavno prejelo priznanje Evropske unije za inovativne regionalne projekte. Projekt CityWalk je bil nagrajen v konkurenci 199-ih projektov iz celotne Evropske unije.

Madnarodni projekt CityWalk so nagradili tako Evropska komisija kot evropski državljani. 235 tisoč Evropejcev iz 28-ih držav je projekt prepoznalo kot izjemno potencialen, pravi direktor ZRS Bistra Ptuj Štefan Čelan: "Postali smo absolutni zmagovalec s projektom in dobili naziv Regiostar za leto 2019 in to je dosežek, ki ga doslej v Sloveniji še ni uspelo nikomur dobiti."

CityWalk ni samo projekt, je način življenja, ki se osredotoča na meščane in osnovno, čeprav pogosto zanemarjeno obliko mobilnosti v mestih: hojo. Projekt meščane nagovarja ne več načinov. Združuje gibanje, druženje, zmanjšuje okoljsko onesnaženje, zlasti zraka in veča znanje, poudarja Čelan. "Ideja pa je, da postavimo človeka kot pešca v center načrtovanja vsega, kar se dogaja v mestu. Otroci skupaj z vzgojitelji se sprehajajo v mestu in se na eni strani učijo, kaj pomeni ta objekt, spomenik, hkrati pa komunicirajo z javnostjo, zaustavljajo mimoidoče, se z njimi pogovarjajo."

V projektu trenutno sodeluje 14 partnerjev iz 9-ih držav. Zanimanje zanj pa je v evropskih regijah čedalje večje.