Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Junija lani je učitelj in sindikalni zaupnik na Srednji oblikovni šoli Maribor Dejan Paska dobil izredno odpoved delovnega razmerja, ker naj bi zlorabljal sestanke sindikata in sodelavce nagovarjal, naj s svojimi ravnanji škodijo ravnateljici oziroma ji otežijo vodenje šole. Paska se je po pravico obrnil na delovno sodišče, ki je razsodilo v njegovo prid, to odločitev pa je zdaj potrdilo tudi drugostopenjsko sodišče. Šola mora neupravičeno odpuščenega učitelja in sindikalnega zaupnika tako znova zaposliti.

Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani je sledilo odločitvi mariborskega delovnega sodišča, ki je ugotovilo, da je bila izredna odpoved delovnega razmerja učitelju in sindikalnemu zaupniku na Srednji šoli za oblikovanje Maribor Dejanu Paski nezakonita. Kot pojasnjuje ravnateljica šole Nadja Jager Popovič, bodo odločitev sodišča spoštovali: "Sodba je pač sodba, gospod Dejan Paska mora priti nazaj, ga moramo vzeti na delovno mesto učitelja."

Za čas od junija lani pa mu morajo izplačati tudi plače, ki bi jih prejel, če ne bi bil odpuščen. "Stroški so dejansko pogojeni s plačo, ki bi jo v vsakem primeru tudi dobival. Seveda bodo še neki pravdni stroški z njegove strani, ampak v tem trenutku imamo samo, da moramo to poravnati, pa 2200 evrov pa 274 evrov za nek proces," je dodala ravnateljica.

Dejan Paska pa je odločitev sodišča komentiral: "Sem zelo vesel, da je tudi višje sodišče zaznalo in potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, bi si pa želel čim prej se vrniti v razred."

Še naprej pa namerava opravljati tudi delo sindikalnega zaupnika: "Tukaj pa jaz mislim, da je kar nekaj stvari potrebno urediti. Kaj se bo pa dejansko zgodilo, kako bo to potekalo, bomo pa videli."

V začetku tega leta pa je redno odpoved iz krivdnega razloga sicer dobila še ena učiteljica na Srednji šoli za oblikovanje Maribor, ki je prav tako vložila tožbo na delovno sodišče. Pričakovati je, da bo to sodbo sprejelo do konca tega meseca.