Že vse od začetka epidemije koronavirusne bolezni je praktično nemogoče dobiti otroške zaščitne maske, zato smo izbrskali nekaj možnosti, kako priti do takšne maske.

Foto: Radio Maribor/Eko Ormož
Foto: Radio Maribor/Eko Ormož


Gre za zelo iskane artikle, pravijo v društvu Viljem Julijan, čigar poslanstvo je podpora otrokom z redkimi boleznimi in njihovim staršem. Uspeli so zagotoviti 8000 otroških zaščitnih mask, ki pridejo s Kitajske ta konec tedna: »Tudi po svetu so otroške zaščitne maske zelo težko dobavljiva roba, zelo iskana, zato smo se v našem društvu prav srčno lotili njihovega iskanja. Po mrzličnem iskanju smo uspeli vzpostaviti kontakt s kitajsko organizacijo za zdravljenje redkih bolezni. Pokazali so izjemno solidarnost in srčnost. Donacijo za maske je dala japonska farmacevtska družba Takeda. Pošiljko pričakujemo ta konec tedna, podarili jih bomo otroškim oddelkom slovenskih bolnišnic in vsem otrokom, ki jih potrebujejo. Vsaka bolnica bo dobila nekaj sto kosov otroških mask za male borce,« zagotavlja Gregor Bezenšek iz društva. Pošiljko dobijo tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, saj so v sporočilu za javnost v tej ustanovi zapisali, da otroških zaščitnih mask nimajo.

Otroške zaščitne maske pa že šivajo tudi v Zaposlitvenem centru Eko Ormož. Marinka Volk: »Glede na potrebe sedanjega časa se odzivamo na ciljne skupine, ki potrebujejo določene izdelke. Tako smo se odločili tudi za šivanje otroških zaščitnih mask, saj jih je na tržišču zelo težko dobiti. Maske šivamo po željah naročnikov, in njihovih potrebah – šivamo prilegajoče se maske, saj ima vsak človek drugačen obraz. Maskam za odrasle smo tako dodali še otroške, s posebnim vzorčkom, merami in tako dalje. Otrokom je včasih težko dopovedati, zakaj morajo nositi masko, zato je boljše, če lahko pri njeni izbiri sodelujejo sami. Večkrat namreč spremljajo odrasle na njihovih poteh, zato smo prodali že nekaj družinskih paketov. Sedanji čas terja od nas odrekanje od udobja, maske so pralne in jih je možno več let uporabljati. Maske šivajo težje zaposljivi invalidi iz ostankov blaga, z zaščitnim slojem, njihova prednost pa je, da so izdelane v Sloveniji in niso pripeljane deset tisoč kilometrov stran, kar spet obremenjuje okolje."


Za šivanje otroških mask se odločajo tudi v občini Starše, kjer so izvedli že odmevno akcijo šivanja pralnih zaščitnih mask za odrasle: »V našem društvu smo v sodelovanju z občino Starše že izdelovale zaščitne maske za odrasle, zdaj pa za domače potrebe izdelujemo tudi otroške maske. Pripravljene smo izdelati tudi več otroških mask, glede na potrebe, v sodelovanju s civilno zaščito in občino,« pravi vodja akcije iz društva Ajda Irena Šerdoner. Tudi v Lekarnah Maribor pravijo, da bi otroške maske lahko naročili pri svojih dobaviteljih, a za zdaj ni bilo povpraševanja po njih. Strokovna vodja Lekarn Maribor Mateja Kumperščak Duh: »V Lekarnah Maribor imamo za naše uporabnike na voljo medicinske obrazne zaščitne maske za enkratno uporabo in pa higienske pralne obrazne maske iz blaga za večkratno uporabo. Mask za otroke nimamo in zaenkrat po njih ni povpraševanja. Imamo pa pri naši dobaviteljih pralnih mask iz blaga možnost naročiti tudi otroške pralne maske, če bi bilo to potrebno. Medicinske zaščitne maske potrebujejo otroci z zmanjšanim imunskim odzivom, to so naši mali bolniki oziroma mali borci, in vemo, da jih je težko zagotoviti. Iz medijev vemo, da se k temu trudijo različna društva in kolikor mi je znano, tudi uspešno. Kar se pa tiče obraznih mask za splošno populacijo otrok, je vprašanje, kdaj je uporaba smiselna; saj vemo, da je zelo pomembno, da masko pravilno namestimo, da se je ne dotikamo in jo tudi pravilno odstranimo.«