Mestna občina Maribor je zaradi večjih kršitev pogodbenih obveznosti in več neuslišanih pozivov vodstvu Mestnega mladinskega sveta Maribor sporočila, da s koncem leta odstopa od pogodbe o brezplačni uporabi prostorov na Trgu revolucije 9 v Mariboru. Mladinski svet naj bi prostore predal najkasneje do 15. januarja prihodnje leto.

Foto: MMC RTV SLO/Mladinski svet
Foto: MMC RTV SLO/Mladinski svet

Mestna občina Maribor želi od pogodbe o brezplačni uporabi nepremičnine odstopiti zaradi ponavljanja in stopnjevanja kršitev pogodbenih obveznosti. O tem je pristojni Urad za kulturo in mladino Mladinski svet obvestil že lani, zadnje opozorilo pa so izrekli letos poleti. Mladinski svet ni predložil niti zahtevanega programa dela za letos, kar predstavlja osnovo za uporabo občinskih prostorov. Predsednik sveta Matic Matjašič: »Odvzem prostorov, odvzem financiranja, onemogočanje mladinskega sveta, je povezano s tem, da smo mladi tudi kritični do občine."

Predstavniki Mestnega mladinskega sveta so na svojem facebook profilu zapisali, da je njihov svet avtonomna, reprezentativna organizacija mladih in nikoli ne bo delal po nareku vodstva občine. Zadnji stroški res niso bili poravnani, dodaja Matjašič: »Mi vsako leto dobimo sredstva iz mariborskega proračuna, tudi letos so zagotovljena, nismo pa do danes dobili pogodbe z občine in brez denarja stroškov ne moremo plačati.«

V prvotnem načrtu sofinanciranja je bilo 23 tisoč evrov, vendar je bilo, zaradi neizpolnjevanja obveznosti, 10 tisočakov prerazporejenih za pomoč samozaposlenim v kulturi. »Proračun je najvišji akt in razmišljamo o kazenski ovadbi zoper uradnika na uradu za kulturo in mladino za zlorabo uradnega položaja, saj je delal na lastno pest.« V Mladinskem svetu še priznavajo da so letos zaradi epidemije izvedli manjši del programa kot običajno in da je letošnje leto zanje malodane pogubno.