Razpis za vpis v Študentske domove Univerze v Mariboru bo letos 15. julija, odprt pa bo do 17. avgusta. Direktorica Maja Krajnc Ružič poziva vse študente, da podajo prijavo takoj, ko bo odprt razpis, saj imajo ponavadi prijav več, kot pa zmogljivosti. V domovih biva tudi 11 odstotkov tujih študentov, v takšnem okolju pa se mladi ljudje učijo sprejemanja, prilagajanja, skrbi zase in za druge.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik


Študentom pri vselitvi ni treba vplačati varščine, stroški pa so vključeni v ceno, pravi direktorica Maja Krajnc Ružič: »Cene se gibljejo od 73,50 za ležišče v dvoposteljni sobi, pa do 138 evrov, kar pomeni enoposteljna soba z balkonom.« Študentom so na voljo skupni prostori za druženje: »Na voljo je dovolj kuhinj, pri tem pa morajo upoštevati domska pravila o druženju in higieni v skupnih prostorih. Tu smo zelo striktni,«navaja direktorica.

Študentski domovi so tako "Več kot le dom", pod tem sloganom delujejo že vrsto let.
»Nudimo 2663 ležišč, smo velika infrastruktura, ki podpira študentje in njihov študij.« Ministrstvo za šolstvo je podalo navodilo, da bo letošnji razpis šele 15 julija:
»Zato bi res pozvala vse študente, da prijavo podajo takoj, ko bo odprt razpis, in naj ne čakajo do zadnjega datuma, zato da se lahko pripravimo tudi mi,« še dodaja Maja Krajnc Ružič.

Prednost bivanja v študentskih domovih pred ostalimi vrstami nastanitev je tudi lokacija domov v bližini fakultet, Univerzitetne knjižnice Maribor, kulturnih ustanov, športnih objektov in centra mesta.