Poleti bo minilo dve leti, odkar je država prenesla upravljanje Letališča Edvarda Rusjana Maribor na državno družbo DRI. Foto: BoBo
Poleti bo minilo dve leti, odkar je država prenesla upravljanje Letališča Edvarda Rusjana Maribor na državno družbo DRI. Foto: BoBo

Poleti bo minilo dve leti, odkar je država prenesla upravljanje Letališča Edvarda Rusjana Maribor na državno družbo DRI. Tako je bilo tudi po prekinitvi sodelovanja s kitajskimi najemniki letališča zagotovljeno njegovo nadaljnje obratovanje. Na ministrstvu za infrastrukturo pa napovedujejo, da bodo še pred poletjem objavili razpis za novega upravljavca mariborskega letališča.

Pogodba za upravljanje mariborskega letališča Edvarda Rusjana z DRI se izteče konec decembra. Po napovedih državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo Aleša Miheliča bi se lahko postopek iskanja novega upravljavca začel že zelo kmalu: "Pred poletjem objava razpisa, s 1. januarjem novega leta pa bi si lahko obetali novega upravljavca."

Kot pravijo na ministrstvu za infrastrukturo, so nekaj zanimanja potencialnih investitorjev že zaznali: "Upamo, da bo temu tako tudi, ko bo šlo zares, torej ko bo objavljen javni razpis z zavezujočimi ponudbami."

Za upravljanje mariborskega letališča je predviden model javno-zasebnega partnerstva. Še vedno pa je v pripravi tudi dolgo pričakovani državni prostorski načrt, ki se od začetka skorajda ni spreminjal in predvideva možnost navezave letališča na železniško omrežje in še vedno tudi podaljšanje vzletno-pristajalne steze na 3 tisoč tristo metrov: "Glede vzletno-pristajalne steze pa bi bilo res nespametno, da gremo s postopkom s prekratko progo, tako da to ostaja. Kar se pa tiče železniške proge, pa bomo to, če bo za to interes, tudi to ustrezno prilagodili."

Železniško progo do letališča namreč predvideva še en z njim povezan projekt, moderen logistični center, ki ga na ministrstvu za infrastrukturo nameravajo zagnati z investitorji. Državni sekretar Aleš Mihelič: "Zanimanje za tovrsten projekt, ki je res malce drugačen od tistega, kar je na trgu mogoče dobiti, je zares veliko."

Zamisli o multimodalnem logističnem centru v bližini mariborskega letališča so podporo že izrazili tudi župani okoliških občin in predstavniki podravskega gospodarstva.