Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Mariborska občina je nedavno končano obnovo Glavnega trga z delom Koroške ceste pospremila tudi z razpisom za sofinanciranje obnove fasade in strehe na objektih, ki so uvrščeni v register kulturne dediščine, ob tem pa napoveduje tudi obnovo pročelij objektov v občinski lasti in ureditev ulic v mestnem središču.

Mariborska občina sofinancira obnovo spomeniško zaščitenih fasad z 200 tisoč evri, tačas pa že obnavljajo vseh 12 izbranih objektov v širšem mestnem središču – tri na Koroški cesti, po dve v Maistrovi in Poštni ulici ter po eno v Orožnovi, Prešernovi, Slovenski, Aškerčevi in v Ulici Heroja Tomšiča. Župan Saša Arsenovič takšen razpis napoveduje tudi za prihodnja leta in zaznava večji interes za obnove tudi pri tistih lastnikih, ki niso vključeni v sofinanciranje.

Župan ob tem napoveduje, da bodo uredili tudi fasade poslopij v občinski lasti v starem delu mesta, začenši z Rotovžem in Mestno restavracijo, in dodaja, da bo, ker je v teku tudi obnova bližnjega Vojašniškega trga in Sodnega stolpa, nujna še obnova povezovalnih ulic v najožjem mestnem središču.

Obnova 13 ulic, vključno z Barvarsko in Tkalskim prehodom, je po županovih zagotovilih že v projektiranju, obnovili pa bi jih do konca prihodnjega leta.