Foto: Mestna občina Maribor/Aleš Klinc
Foto: Mestna občina Maribor/Aleš Klinc

Mariborska občina je podaljšala rok za predložitev vlog v javnem razpisu za sofinanciranje obnove nepremične kulturne dediščine. Vloge sprejemajo do 8. maja. Ob tem opozarjajo, da bo končni rok za izvedbo investicije in možnost črpanja sredstev ostal nespremenjen, to je 15. november. Župan je ob tem namignil, da bosta obnovljeni Glavni trg in del Koroške ceste najbrž zaprta za promet.

Kot je znano, želi občina z razpisom spodbuditi obnavljanje pročelij s strehami na ulični strani stavb, ki so vpisane v register kulturne dediščine in so znotraj območja širšega mestnega jedra. Kot pravijo na občini, je zanimanja veliko. Ker pa razmere, povezane z epidemijo, otežujejo pridobivanje ustrezne dokumentacije, so sklenili rok za prijavo podaljšati za dva tedna. Župan Saša Arsenovič: "Podaljšali smo razpis, ker upamo, da se bo še več ljudi prijavilo. Gre vsekakor za 50-odstotno sofinanciranje. Mislim, da je to bila dobra poteza, ki gre k temu, da ne želimo urejati samo parterja, ampak seveda tudi fasadne lupine in še najbolj to, kar bo za temi lupinami, torej vsebine."

Župan je prepričan, da bo lastnike in upravnike stavb k prijavi spodbudila tudi občinska prenova Glavnega trga z delom Koroške ceste, ki se bliža koncu, in morebitna pocenitev gradnje v času šibkejšega gospodarstva. Ob tem se je dotaknil tudi ugibanj, ali bo ta del Koroške ceste še odprt za promet: "Delamo na tem, da bi to bila ena popolnoma, 100-odstotno varna cona, pešcu varna, če se le da, brez motoriziranih vozil, razen za dostavo, intervencije in za potencialne hotelske goste, ne pa več za tranzit skozi našo dnevno sobo."

Za sofinanciranje je v razpisu letos namenjeno 200 tisoč evrov, občina pa tovrstne razpise napoveduje tudi za prihodnja leta.