Foto: Radio Maribor/Janez Klenovšek
Foto: Radio Maribor/Janez Klenovšek

V teh decembrskih dneh nekateri kulturno umetniški dogodki v Mariboru ponujajo doživetja, ki dodatno krepijo praznično vzdušje. In svetlobno zvočna razstava » Globoka modrina si« treh mariborskih umetnic v Sodnem stolpu je zagotovo takšna, obiskovalce namreč povabi, da vstopijo v vesolje.

Svetlobno zvočna instalacija »globoka MODRINA si«, umeščena pod kupolo obnovljenega Sodnega stolpa na mariborskem Lentu mnoge obiskovalce očara, se jih dotakne. V zatemnjenem prostoru svetleče kroglice različnih velikosti, ki visijo izpod okrogle strehe, umeščene v prepletene mreže svetlobnih niti ob meditativni glasbi ponujajo podobo čarobnega vesolja. Obiskovalci vanj vstopajo, se sprehajajo med kroglicami in mrežami, kar vzbuja občutek, da stojijo sredi drugačnega sveta, so del vesolja. Umetniški projekt so ustvarile tri mariborske umetnice Natalija R. Črnčec in Nina Šulin, obe likovnici ter Nina Šardi, ustvarjalka zvoka in pevka ter v njem povezale svoje ustvarjanje.

» Arhitektura prostora kot je kupola srednjeveškega sodnega stolpa je močno vplivala na ustvarjanje in koncept projekta. Za vse nas je bil to velik izziv, zaupanje pa je pri takšnem sodelovanju najpomembnejše«, pove Nina Šulin, avtorica veličastnega prepleta neštetih mrež iz bombažne niti.

Preplet neštetih mrež, ki posnema krog, je avtorica v razstavišču pletla in ustvarjala tri tedne in zanj porabila dobrih 4.000 metrov bombažnih niti. V mreže svetlečih niti je umeščenih 1111 kroglice iz stiropora in plastike, največje premera 60 centimetrov in najmanjše pol centimetra.
»Poslikane so z osnovnim konceptom, se pravi z mislijo na Ninino mrežo , ki prehaja po kroglicah. To je bila najina osnovna ideja, da bi torej mreža iz kroglic prešla tudi v prostor«, pojasnjuje Natalija R. Črčnec.

Podobo modrega sveta s svetlečimi kroglicami ujetimi v bele mreže dopolnjuje meditativna glasba Nine Šardi, ki z vokali v intuitivnih melodijah ustvarja svojevrstno eterično ozračje, zapiše avtorica zvoka in še, da gre za tretji element instalacije, ki združuje tri svetove v en, skupen svet.

»To je osebno izkustveno doživetje in s tem namenom je bila razstava tudi narejena, da se obiskovalec prepusti«, dodaja Natalija R. Črnčec.

Instalacija globoka modrina si zaživi le v temnem prostoru, kjer lahko ultravijolična svetloba aktivira fluroscentno barvo kroglic in mreže bombažnih nit. V Sodnem stolpu lahko ob tem čarobnem umetniškem projektu, ki je nastal v produkciji Narodnega doma Maribor in je del festivala Vilinsko mesto, uživate do 28. decembra.