Foto: Radio Maribor/ARHIV UGM
Foto: Radio Maribor/ARHIV UGM

Kocko – kubus v velikosti 25 x 25 cm, ki je ustvarjalcem predstavljala navdih, je oblikovala Simona Šuc. »Prvotni izziv premišljevati o prostoru, življenjskem, likovnem, simbolnem, je čas pandemije v ospredje umetniškega ustvarjanja postavil nove premisleke o skupnosti, osebni identiteti, omejitvah in svobodi«, pove kustosinja razstave Breda Kolar Sluga.

Umetnice in umetniki, ki delujejo na različnih področjih umetnosti od kiparstva, slikarstva, grafike, video in fotografske umetnosti do , zvočnih in prostorskih instalacij so ustvarili zelo pisano paleto likovnih del in odstirajo njihov odziv na skupno tematiko in doživljanje prostora in bivanja. Arhitektki Mateja Katrašnik in Polona Lipičnik, ki na področju prostorske arhitekture že dolgo ustvarjata skupaj, predstavljata kubus iz ogledal z naslovom Iz praznine in dodajata: » S kocko z ogledali želiva , da je prostor tudi zrcaljenje nas, naših želja, čustev in potreb«.

» In mi kot arhitekti moramo pri delu z uporabniki naših prostorov prepoznati njihove potrebe in jih preoblikovati v uporabno doživetje« še pojasnjuje Polona Lipičnik.

S kamero obskuro se je odzval kipar in grafik Vojko Pogačar in v likovnem delu združil gradnjo prostora in jezik barve. »Kubus me je takoj asociiral na kamero obscuro, več kot 2.000 let star fenomen, ki so ga ljudje doživljali kot čudež. Ta kamera pa hkrati zajema področje likovnega kot barvnega«.

Slikarka mlajše generacije Lucija Stramec je v kocko umestila belo obarvane veje drevesa in semena ameriškega ambrovca, naravne materiale, ki v teh z epidemijo oteženih časih prinašajo optimistična sporočila. » Ta preplet vej ohranja korono v ozadju in jo zatre. Mislim, da prihaja dobro obdobje«.

Ustvarjanje na tematiko prostora je velik izziv za vse ustvarjalce, povesta Vojko Pogačar in Polona Lipičnik. Razstava Made in Maribor II. ponuja vpogled v pestro in raznoliko umetniško ustvarjanje mariborskih umetnic in umetnikov različnih generacij in bo na ogled mesec dni.