Foto: Reuters
Foto: Reuters

Med iskanjem različnih možnosti za obvladovanje strme rasti števila okužb s koronavirusom se je v zadnjih dneh ponovno začelo govoriti tudi ponovni uvedbi študija na daljavo. A svetovalna skupina za covid-19, kjer so se pogovarjali tudi o tem, je ugotovila, da univerze v trenutni situaciji okužbam kar dobro sledijo. Tako pravijo tudi na univerzah, kjer so včeraj oblikovali skupno izjavo proti zapiranju univerz.

Univerze niso tiste, ki največ prispevajo k širjenju okužb, študij na daljavo pa je slab nadomestek za študijski proces v živo, pravijo rektorji ljubljanske, mariborske, primorske in novogoriške univerze, predstavniki sindikatov in študentske organizacije. Predsednik rektorske konference in rektor mariborske univerze Zdravko Kačič: "Menimo, da lahko varno izvajamo študijsko dejavnost in s tem omogočimo študentkam in študentom kvalitetnejše izvajanje študijskega procesa."

Na fakultetah namreč dosledno izvajajo vse veljavne ukrepe, večjih izbruhov okužb pa med študenti niso zaznali. Prorektorica za študentska vprašanja Univerze v Mariboru Teja Drofelnik: "Študenti smo tudi skupina, ki smo visoko precepljeni in ne vidimo razloga, da bi bili mi tisti prvi, ki bi se morali vrniti na študij na daljavo."

Kljub temu pa se nekatere fakultete že odločajo tudi za takšen način dela. To je odvisno od števila karanten in časovno omejeno, velja pa le za predavanja, ne pa tudi vaje in laboratorijsko delo. Rektor mariborske univerze Zdravko Kačič: "Ves čas se prilagajamo in iščemo optimalen način, da zagotovimo čim kakovostnejše izvajanje študijskega procesa."

A takšne odločitve naj bodo v domeni posameznih fakultet, sicer pa naj še naprej velja, da se bodo šole zapirale zadnje in odpirale prve, še opozarjajo predstavniki visokega šolstva.