Foto: Radio Maribor/TV Maribor
Foto: Radio Maribor/TV Maribor

Mariborski mestni svetniki so se na včerajšnji seji seznanili z revizijo obnove srednjega bazena kopališča Pristan. Pregled je pokazal več nepravilnosti, ki so pripomogle k temu, da je bazen po več kot šestih letih od zaprtja in po treh letih obnove še daleč od odprtja. Razkritja so sprožila razgreto razpravo.

Revizija je razkrila več nepravilnosti. Zaradi slabega načrtovanja je bilo veliko dodatnih naročil brez razpisov, kar zakon omogoča, a nastane tveganje drobitve posla. Slaba je bila tudi dokumentiranost postopkov in ugotavljanje referenc, izvajalec pa je hkrati nastopal v vlogi projektanta, je povedal revizor Vid Plohl:

"Stvar, ki nas je pri tem postopku najbolj zmotila, je pa to, da se ponudb neposredno ne da primerjati. Niso na standardiziranih obrazcih, vsebina povpraševanja ni jasna ..."

Odbor za finance je pozval k odpravi izvedljivih nepravilnosti in pripravi ukrepov.

Počilo med LPR in podžupanom

Poročilo je zaostrilo odnose med Listo za pravičnost in razvoj in podžupanom Samom Petrom Medvedom. Čeprav je investicijo začel prejšnji župan Andrej Fištravec, naj bi se nepravilnosti nadaljevale v tem mandatu, meni svetnik Primož Juhart:

"Predlagamo dva sklepa: podžupana dr. Medveda, odgovornega za šport, se pozove, da sprejme objektivno odgovornost in nepreklicno odstopi kot podžupan MOM. In pa drugi sklep: na sejo mestnega sveta se najpozneje do 1. 3. 2021 uvrsti točka s poročilom o sankcijah zoper odgovorne."

Podžupan je očitke in možnost odstopa zavrnil, podprli so ga župan Saša Arsenovič in več svetnikov, tudi iz opozicije. Župan je nasprotoval tudi sklepu o sankcijah: "Danes ste imeli poročilo, zdaj pa lahko vsak, ki je kaj iz tega uspel razbrati, sprejme svoje ukrepe, preda organom pregona ali kaj takšnega. Za to ne potrebujemo sklepa mestnega sveta ali pa župana."

Obnova še daleč od zaključka

Kot je še pojasnil podžupan Medved, gradbene nepravilnosti niso bile odpravljene niti do včerajšnjega roka, zato bo občina unovčila bančne garancije, sprožila pravne postopke in obnovo prevzela sama.