Ribiči in lovci na območju potoka Polskave so se bobrovih sledi razveselili (fotografija je simbolična). Foto: AP
Ribiči in lovci na območju potoka Polskave so se bobrovih sledi razveselili (fotografija je simbolična). Foto: AP

Lovci in ribiči iz občine Slovenska Bistrica so že lani ob potoku Polskava naleteli na obglodana drevesa in drčo, ki vodi v vodo, kar so znaki, da se je v bližini naselil bober. Gre za zaščiteno žival, ki so jo naši predniki skorajda iztrebili v 18. in 19. stoletju zaradi izdelovanja klobučevine. Pogovarjali smo se z ribiči in lovci, ki so znake živali opazili.

Ribiči in lovci na območju potoka Polskave so se bobrovih sledi razveselili. Franc Valand iz Ribiške družine Slovenska Bistrica. "To bi naj bilo doli ob Polskavi pred izlivom v Sestrsško jezero - v Sestrže." Tudi lovec Bojan Pahič je prepričan, da sledi pomenijo, da gre za bobra: "Ostala so podrta drevesa, te vrbe najbolj, ostal je samo debeli les. 99 odsotno gre za bobra."

Zaradi naselitve bobra - nočnega naravnega drvarja, gozdarja in vodarja - ribiči in lovci menijo, da se stanje voda na Dravskem polju izboljšuje. Ribič Franc Valand: "Mi nismo imeli nič proti, vredu je, saj nam škode ne dela." "Vrača se vidra, vrača se bober, mislim, da je to dobro v smislu čistejših voda," dodaja lovec Bojan Pahič.

Glodavec z močnimi zobmi pa primernega življenjskega okolja ne ustvarja le sebi, pač pa poskrbi tudi za druge živalske vrste, ki se rade naselijo v njegovo bližino.