Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Svetniki občine Ruše so nedavno potrdili rekorden proračun za letošnje leto. Ta predvideva dobrih 13 milijonov evrov prihodkov, in okrog 15 milijonov 300 tisoč evrov odhodkov. Kot poudarjajo na občini, je proračun izrazito razvojno naravnan, v letošnjem letu želijo tako izpeljati celovito energetsko sanacijo stavb v občinski lasti, urediti cestno in vodovodno infrastrukturo, dokončati dela na Trgu vstaje, nadaljevati projekt odvajanja in čiščenja odpadne vode ter povečati zdravstveno postajo Ruše.

Med večjimi projekti, načrtovanimi v Rušah v tem letu, je energetska sanacija stavb v občinski lasti. V proračunu je za to predvidenih dobre tri milijone evrov, obetajo pa si tudi pridobitev nepovratnih sredstev. Ena od stavb, ki jo želijo energetsko obnoviti, je tudi ruška osnovna šola Janka Glaserja. Med pomembnejšimi projekti je tudi ureditev odvajanja in čiščenja komunalnih vod, za kar bodo letos namenili okrog tri milijone in pol. Županja Urška Repolusk: "Potem 1,7 milijona imamo predvidenih za zdravstveno postajo v Rušah, 262 tisoč evrov za trg, ki smo ga že začeli v lanskem letu izvajati."

Mnogi občinski svetniki so izrazili zaskrbljenost, da vsi načrtovani projekti ne bodo izpeljani, ali pa bo njihova vrednost na koncu višja. Kot je povedala Barbara Jert Za – združena akcija, je to posledica "ne dobrega planiranja proračunov v preteklih letih. Ker očitno se ti niso tako izvajali, kot so se januarja splanirali."

Svetniki so zato od županje želeli zagotovilo, da bo vse občutne podražitve večjih projektov usklajevala z občinskim svetom, dodatno pa so zahtevali tudi zaustavitev dejavnosti v zvezi z umeščanjem trase ruške obvoznice, ki razburjajo občane Smolnika. Martin Lesjak, SD: "Gre samo za to, da prenehamo z aktivnostmi, ki jih naši občani ne želijo."

Proračun za letošnje leto so ruški svetniki potrdili, vodstvo občine pa je še pojasnilo, da bo izvedba načrtovanih projektov močno odvisna tudi od razpisov za sofinanciranje.