Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V Mariboru se 1. septembra odpira prva mednarodna osnovna šola. Za zdaj imajo vpisanih 12 učencev. Ker je zanimanje veliko in se vsak dan vrstijo ogledi zainteresiranih staršev, pričakujejo dodatne vpise čez poletje. Prav tako je bil uspešen razpis za zaposlitev učiteljev, ki bodo prihodnji teden že začeli dodatno usposabljanje.

Mednarodna šola je namenjena tujcem, ki živijo in delajo v severovzhodni Sloveniji in si za svoje otroke želijo izobraževanje v angleščini po mednarodno priznanem programu. Izvajali ga bodo na OŠ Leona Štuklja v Mariboru. Za zdaj je vpisanih 12 učencev, a na oglede še vedno vsak dan prihajajo zainteresirani starši, pravi ravnatelj Mirko Škundrić: "Vsak dan prihajajo nove družine, ki jim pokažemo, kaj ponujamo, programe, ki jih izvajamo, okolje, v katerem delujemo. Večina jih je nad videnim navdušena." Predvsem nad zeleno okolico in veliko prostora okoli mestne šole.

Sprejemajo tudi slovenske učence, ki se nameravajo preseliti v tujino, "če lahko dokažejo, da bodo v bližnji prihodnosti otroci nadaljevali šolanje v tujini, ali pa da so živeli v tujini in se zdaj vračajo v Slovenijo," dodaja Škundrić.

Mednarodnemu programu so na šoli namenili tri učilnice, kar pomeni, da bosta v eni po dva oddelka. Če bi se vpis večal, ta je mogoč kadarkoli med šolskim letom, bi bila potrebna dograditev šole, čemur je mariborska občina prav tako naklonjena. Mednarodna šola se bo financirala s sredstvi občine, ministrstva in iz šolnin. Ta za starše znaša od 6.100 do 7.400 evrov na leto, odvisno od razreda, ki ga otrok obiskuje.

Z iskanjem učiteljev niso imeli težav, potrebujejo jih 9, na razpis je prispelo 30 prijav, tako slovenskih učiteljev kot tujcev, tudi naravnih govorcev. Že v prihodnjem tednu bodo začeli dodatno usposabljanje učiteljev.