Potovalne navade se spreminjajo, tudi v Mariboru, zato je dobrodošla tudi izposoja koles, česar se lahko v Mariboru nadejamo od pomladi naprej. Mariborski župan Saša Arsenovič in direktor podjetja Europlakat Marko Kolbl sta namreč podpisala dogovor o vzpostavitvi in obratovanju sistema izposoje oziroma souporabe koles, potem ko je bil Europlakat v postopku javnega naročanja izbran kot najugodnejši ponudnik v obliki javno – zasebnega partnerstva.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Sistem predstavlja zelo ugodno dopolnitev javnega potniškega prevoza v mestu, saj je brezplačna vsaka prva ura izposoje, število izposoj pa je neomejeno. "Danes identičen sistem deluje v trinajstih državah, v okviru skupine JCDecaux in je v njem več kot petindvajset tisoč koles, smo pa kot Europlakat prisotni tudi v Ljubljani, kjer je vsako kolo izposojeno tudi osemkrat dnevno," pove direktor podjetja Marko Kolbl.

Na voljo bo petnajst tovrstnih postaj s kolesi, do konca leta morda celo petindvajset, pravi mariborski župan Saša Arsenovič: "Tako da se veselim tega velikega dogodka za Maribor in zdaj je tukaj, pred vrati."

Poleg tega je še kup gradnikov, ki bodo omogočili bolj zeleno življenje, na občini upajo, da bo omogočena prijava dveh manjših avtobusov, "ki bi povezovala UKC, Europark in avtobusno postajo s centrom mesta in to v intervalih nekaj minut. Šlo bi za manjša avtobusa, električna," dodaja župan.

Na različnih lokacijah bo na voljo dvesto koles, pravi Aleš Klinc iz Urada za komunalo:
"Namen sistema je, da se kolo izposoja večkrat dnevno, za premagovanje krajših razdalj."
In ne za celodnevno uporabo. Vrednost koncesijske pogodbe na letni ravni znaša dvestotisoč evrov: "in je sklenjena za obdobje petnajstih let. Finančno se pokriva iz naslova oglaševanja na obstoječih oglasnih površinah, kot del dogovora, ki se medsebojno pobotava."

Okrog stopetdeset tisoč evrov pa bo občina odštela za gradbena dela načrtovanih postaj.