Foto: Oglasno sporočilo/Mestna občina Maribor
Foto: Oglasno sporočilo/Mestna občina Maribor

Mariborska občina in Lions klub Maribor Piramida sta v dobrodelni akciji med festivalom Čarobni december zbrali 8153 evrov za operacijo dečka Matije, ki boleha za cerebralno paralizo. Posebnost akcije je bila v tem, da so več kot polovico sredstev zbrali s prodajo plastičnih kozarčkov z motivi Maribora, ki jih je občina za svoje prireditve kupila pred leti, a se jih zaradi kritik o neekološkosti in visokih stroških pranja želi že nekaj let znebiti.

S kozarčki zbrali dobrih 5 tisoč evrov

Od 50 tisoč kozarčkov z motivi Maribora jih je v lasti občine do decembra ostalo še okoli 22 tisoč. Ker je takšen kozarček lahko tudi lep spominek, jih je občina ponudila v odkup gostincem na festivalu Čarobni december. Akciji se je pridružilo 12 od 18 gostincev. Vsak naj bi odkupil 500 kozarčkov. Z odkupom 4830 kozarčkov so zbrali prav toliko evrov, še 200 kozarčkov pa je prodal Lions klub Maribor Piramida, pravi Neva Pipan z mariborske občine.

Prodaja bolj slaba?

Gostinci so si strošek nato skušali povrniti s prodajo kozarčkov gostom, natančnih številk o prodaji pa na občini nimajo. Je pa način izvedbe sprožil tudi nekaj neodobravanj med gostinci. Boštjan Protner je povedal, da številni gostinci pozivu k odkupu niso upali nasprotovati, čeprav se je nato izkazalo, da ne sodelujejo vsi. Sam je prodal le okoli 100 kozarčkov od odkupljenih 500, podoben izkupiček pa naj bi imeli tudi nekateri drugi gostinci, s katerimi se je pogovarjal. Je pa na koncu koncev pomembno, da je šel denar za dober namen, nam je povedal.

Kupce tudi nagradili

Nekaj kupcev kozarcev je občina nato nagradila tudi z dobrodelnim žrebanjem, v katerem jih je sodelovalo 150. Podelili so letno in pet dnevnih smučarskih vozovnic za Mariborsko Pohorje, ki jih je doniralo podjetje Marprom in električno kolo, ki ga je donirala Energetika Maribor.

Občini veliko kozarčkov še ostalo

Sicer pa je v lasti občine ostalo še okoli 17 tisoč kozarčkov, ki jih bodo poskušali podariti različnim organizacijam, še pravi Neva Pipan. Sicer pa si na občini prizadevajo, da bi na prihodnjih prireditvah uporabljali kozarčke iz okolju prijaznejših materialov.