Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

V mariborskem Parku spominov Dobrava so odprli spominsko pot in odkrili spominsko ploščo, posvečeni civilnim žrtvam v azerbajdžanskem mestu Khojaly leta 1992.

Med vojno za etnično mešano provinco Gorski Karabah, za katero sta se ob razkrajanju Sovjetske zveze borila Azerbajdžan in Armenija, je na obeh straneh prišlo do pomorov civilistov – tudi v mestu Khojaly. Slovesnost so priredili v okviru mednarodnega projekta Dnevi dediščine evropskih pokopališč, pravi direktorica Pogrebnega podjetja Maribor :

"Park spominov ni le park žrtev svetovnih vojn, ampak tudi povojnih in drugih pobojev. Skozi takšne dogodke postaja tudi evropski park spominov."

S tem izražajo nasprotovanje nasilju, etnični, verski ali drugi diskriminaciji, še pravijo prireditelji. Dogajanje se bo nadaljevalo jutri, ko bodo na pobreškem pokopališču obudili spomin na tam pokopanega Josipa Primožiča – Toša.

"To je bil na nek način spregledan olimpionik, človek, športna legenda mesta. V vsakem primeru oseba, ki je z Leonom Štukljem ustvarjal evropsko in svetovno prepoznavnost naše države."

Projekt Dnevi dediščine evropskih pokopališč poteka pod okriljem Zveze evropsko pomembnih pokopališč, poteka pa v več kot 30. evropskih mestih. Pokopališča takrat postanejo prireditveni prostor, namenjen ozaveščanju o pomenu njihove kulturnozgodovinske dediščine.