Postavljanje vstopne točke v Mariboru pri zdravstveni postaji Nova vas. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Postavljanje vstopne točke v Mariboru pri zdravstveni postaji Nova vas. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

V Mariboru bo v ponedeljek začela delovati nova vstopna covid točka na cesti Proletarskih brigad 71. Tam so za zdravstveno postajo Nova vas so že postavili kontejnerje s potrebno opremo, prav tako uvajajo t. i. drive-in odvzem brisov za tiste, ki nimajo simptomov in ne potrebujejo pregleda. Za selitev so se odločili zaradi drastičnega povečanje števila testirancev, ki ga na Teznu ne zmorejo več obvladovati.
Število odvzetih brisov na mariborski vstopni točki se je septembra občutno povečalo, in sicer na 250 na dan. Toliko jih niso imeli niti v marcu in aprilu, ko jih je bilo v povprečju 100 na dan. Za tako veliko število pa sedanji prostori na Teznu niso več ustrezni, pojasnjuje pomočnik direktorja ZD Adolfa Drolca Maribor Aleksander Jus in dodaja, da bodo na novi točki v Novi vasi ustrezno poskrbeli tako za boljše delovne razmere zaposlenih kot za obravnavo, pri kateri ne bo ne čakanja ne srečevanja pacientov.

Brise jim bodo odvzemali na dva načina – prvi bo hitri odvzem brisa iz avta pri tistih pacientih, ki nimajo simptomov in ne potrebujejo pregleda, ter pri samoplačnikih. Drugi pa bo odvzem brisa v kontejnerju za osebe, ki so zbolele za respiratornimi infekti in potrebujejo tudi pregled.

Še vedno pa bodo na Teznu delovale covidne ambulante, in sicer pediatrična, ginekološka in zobozdravstvena. Njihova mobilna covidna enota pa brise odvzema na terenu, v domovih upokojencev.