V Umetnostni galeriji Maribor pripravljajo vsak torek ustvarjalne delavnice za otroke, na katerih si naši najmlajši ogledajo razstave in zbirke umetnostne galerije, nato pa tudi sami ustvarjajo. Na delavnicah je nastalo že veliko otroških umetniških del, ki jih bodo razstavili ob koncu poletja.

Foto: Radio Maribor/Sabrina Železnik
Foto: Radio Maribor/Sabrina Železnik

Otrokom skušajo umetnost predstaviti in približati na čimbolj interaktiven način; skozi igre, razne delavnice in ustvarjanje. Izhajajo iz umetniških del, bodisi iz fotografij, slik ali skulptur. Likovna pedagoginja Ajda Sitar: »V bistvu se je izkazalo, da najraje sami ustvarjajo, najprej si slike ogledamo, nato pa sami ustvarjajo.«
Pri ustvarjajnju otrokom veliko pomaga domišljija. Kaj najrajši rišejo:
»Najrajši rišem samoroge, mavrico in nebo. Rožice, travo, sončka. Najrajši ustvarjam iz gline ali rišem. Naredila sem že glinene vaze
Pravijo Tara, Vanja in Gaja. Tovrstne počitniške dejavnosti so za otroke izjemno koristne, meni Sonja Krištofelc: »Zelo v redu. Prav je, da čimveč ustvarjajo v zgodnjih letih. Tako odkrivajo tudi svoje sposobnosti."

V Umetnostni galeriji Maribor lahko sledimo dogajanju na mednarodni umetniški sceni, prepoznavamo mlade vzhajajoče zvezde sodobne umetnosti in raziskujemo aktualne teme vizualne umetnosti. UGM s svojo zbirko ter programom, ki letno zajema okoli 12 raznolikih razstav pomembno sooblikuje dogajanje v slovenskem in mednarodnem prostoru.