Novi mariborski mestni svetnik Alen Filipovič (v črnem). Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Novi mariborski mestni svetnik Alen Filipovič (v črnem). Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborski mestni svetniki so se sestali na 11. seji, ki je imela sprva kratek dnevni red, a so ga nato precej razširili. Svetniki so med drugim potrdili mandat novemu kolegu, Alenu Filipoviču, ki je nadomestil Sašo Pelka, ki je pred kratkim odstopil, imenovali nadzorni svet nastajajočega holdinga javnih podjetij, soglašali z novo ureditvijo odvoza napačno parkiranih vozil in potrdili gostiteljstvo olimpijskega mladinskega festivala. Nekaj pobud pa so naslovili tudi na državo.

Prvi korak k ustanovitvi holdinga

Novi nadzorniki nastajajočega javnega holdinga so vršilka dolžnosti direktorja mestne uprave Mateja Cekić, predsednik nadzornega sveta komunalnega podjetja Nigrad Igor Banič, član nadzornega sveta Nigrada Sašo Drobnak in ekonomist Matej Bastič. Njihova prva naloga bo imenovanje vršilca dolžnosti direktorja. Župan Saša Arsenovič je dejal, da bodo najprej pod eno streho preselili skupne službe javnih podjetij, šele nato bi jih začeli združevati.

Svetniki so predlog podprli kljub pomislekom iz koalicije in nasprotovanju opozicije. Milan Mikl iz Liste Franca Kangleja – Nove ljudske stranke Slovenije je dejal, da za ustanovitev holdinga ni potreba, saj da podjetja delujejo dobro, iz izrečenega na seji pa je bilo po njegovem razbrati, da občina glede ustanavljanja holdinga dejansko dela bolj malo.

Nova ureditev odvozov s pajkom in obnove zaščitenih stavb

Svetniki so podprli tudi odloke, ki bodo omogočali prenos upravljanja parkomatov in odvoza napačno parkiranih vozil z Nigrada na javno prevozniško podjetje Marprom, kar naj bi bilo racionalneje.

Sprejeli so tudi posodobitev pravilnika o sofinanciranju obnove nepremične kulturne dediščine, ki bo omogočal objavo dveh razpisov v skupni vrednosti 500 tisoč evrov.

Projekt Cinderella vendarle potrjen

Precej debate pa je sprožil projekt gradnje vzorčne hiše iz recikliranih materialov v Dogošah. Nekatere krajane namreč skrbi vpliv na okolje, a je podžupan Samo Peter Medved zagotovil, da negativnih vplivov ne bo.

Za selitev Državnega sveta, proti ukinitvi dijaškega doma

Sicer pa so svetniki podprli tudi pobudo za prenos sedeža Državnega sveta v Maribor, šolsko ministrstvo pa pozvali, naj ne ukine dijaškega doma Maribor.

V mesto bi prišlo več kot 3000 mladih

Potrdili pa so tudi gostiteljstvo mednarodnega Olimpijskega festivala evropske mladine leta 2023.v organizaciji Evropskega olimpijskega komiteja.