Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Z okužbami z novim koronavirusom se spopadajo tudi v občini Šentilj. V zadnjem času so zabeležili 5 dodatnih okužb, tako jih je zdaj 7. Okužbe so izvirale iz dveh žarišč, ki pa sta po besedah župana obvladljivi.

Šentiljčani se ukrepov držijo, za varnost pa so ustrezno skrbeli tudi v podjetjih, kjer so se pojavile okužbe. Dodatnih občinskih ukrepov zato niso sprejemali, pravi župan Štefan Žvab. Poostrili so le nadzor prehoda med občinami in javne prostore opremili z znaki o prepovedi zbiranja.

Gospodarstvo nazaduje

Sicer pa se gospodarstvo v občini ohlaja. Pričakujejo tudi povečanje brezposelnosti. Tamkajšnji kazino Mond je vrata zaprl že sredi marca, največji zaposlovalec, Paloma, pa je moral ustaviti 50-milijonsko investicijo, a proizvodnjo higienskega materiala nadaljuje. Občina je v tem času svoje najemnike oprostila plačevanja najemnin in stroškov. Težave pa imajo tudi z omejitvijo prehodov čez bližnjo mejo z Avstrijo. Mejo lahko prečkajo le dnevni migranti, čezmejni promet se je zmanjšal za 90 odstotkov. Veliko občanov ima tudi zemljo na obeh straneh meje. Omejitve bo zato treba čimprej odpraviti, pravi Štefan Žvab.

Spremeniti način razmišljanja

večina kmetovalcev dela nemoteno. Občina je organizirala tudi posebno tržnico, kar je pomemben korak k spodbujanju lokalne samooskrbe, v kateri je po mnenju župana Žvaba prihodnost. Kot pravi, nam je narava pokazala, da nekaj delamo zelo narobe, zato bo treba po tej krizi način razmišljanja spremeniti.

Civilna zaščita je med dežurne delavce in občane razdelila 25 tisoč mask, starejše in ogrožene oskrbuje s hrano. Občina pa je nekaterim učencem pomagala pri nakupu računalnika.