Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Na Srednji elektro-računalniški šoli Maribor (SERŠ) ki je bila zgrajena pred 60-imi leti, nadaljujejo obnovo šole. Potem ko so lani izvedli prvo fazo obnove – celovito so energetsko sanirali stavbo na Smetanovi ulici, letos nadaljujejo z drugo fazo; sanirajo namreč stavbo na Gosposvetski ulici. Z mislimi pa so že pri naslednjem projektu: prizadevajo si namreč zgraditi večjo telovadnico, saj zdajšnja ne zadostuje potrebam šole.

Srednja elektro-računalniška šola Maribor oziroma krajše SERŠ domuje v dveh zgradbah, na Smetanovi in na Gosposvetski ulici. Stavbi sta sicer v neposredni bližini, med seboj pa nista fizično povezani. Obe sta bili zgrajeni v istem času, pred šestdesetimi leti. Kot pojasnjuje ravnateljica šole Irena Srša Žnidarič, so lani izvedli celovito energetsko sanacijo stavbe na Smetanovi 6, v vrednosti 650 tisoč evrov. Sredstva je prispevala tudi Evropska unija. »Lani smo zaključili sanacijo naše matične stavbe na Smetanovi ulici. Izolirali smo temelje šole, šlo je termoizolacijo fasade, izolacijo in zamenjavo strehe, uredili smo ogrevanje. Lastno kurilnico in kotlovnico smo zaprli in se priključili na toplotno oskrbo. Okna smo zamenjali že prej. Razsvetljavo smo zamenjali z varčnimi sijalkami,« pravi ravnateljica.

Letos sanirajo stavbo na Gosposvetski ulici, med drugim obnavljajo fasado in izolirajo streho. Gre za dela v vrednosti okrog 300 tisoč evrov, kar so financirali s pomočjo lastnih prihrankov in pristojnega ministrstva. «Kar se tiče notranjega urejanja, denimo razsvetljave, pa jo urejamo postopno, tako kot saniramo hodnike. Sicer pa so tudi v tej stavbi že vsa okna zamenjana in so energetsko učinkovita, tudi radiatorji so že zamenjani,« pojasnjuje ravnateljica Serša Irena Srša Žnidarič in ob tem poudarja, da je zaradi energetske sanacije predvideni prihranek pri kurjavi od 25 do trideset odstotni. »Predvidoma do konca novembra bo celotna stavba dobila lepšo obleko, podobo. Bo pa tudi energetsko bolj učinkovita, kar pomeni prihranek pri kurjavi.«

Želijo pa si zgraditi tudi večjo telovadnico, še pravi ravnateljica Irena Srša Žnidarič: »Na Mestno občino Maribor smo že oddali vlogo za spremembo namembnosti zemljišča. Želimo namreč dograditi obstoječo telovadnico. Manjšo telovadnico že imamo, tudi fitnes. Vendar glede na to, da šolo obiskuje 950 dijakov, potrebujemo več prostorov za pouk športne vzgoje.«

To pa ni vse. Potem ko so lani zgradili večnamensko dvorano, zdaj urejajo še multimedijsko učilnico, ki bo zaživela 2. septembra, in stranišča za invalide.