Primer tabele. Foto: Arhiv avtorja/Marprom
Primer tabele. Foto: Arhiv avtorja/Marprom

Javnoprevozniško podjetje Marprom, ki upravlja tudi dejavnost odvoza nepravilno parkiranih vozil, je uvedlo novost, ki bo lastnikom odstranjenih vozil olajšala ugotavljanje, ali je bilo vozilo morebiti ukradeno ali pa ga je le odpeljal »pajek«.

Šok in občutek nemoči sta najbrž prvi reakciji, ko ugotovimo, da našega vozila, ki smo ga zaradi nujnega opravka morda parkirali kar na robniku in vklopili vse štiri smernike, ni več, kjer bi moralo biti. Sledi razmislek, nato pa klic na dežurno številko Maproma. To odslej ne bo več potrebno, pravi predstavnik podjetja Miha Rubin: "Že ob prevzemu dejavnosti odvoza nepravilno parkiranih avtomobilov s pajkom smo si v Marpromu zadali cilj, da to službo naredimo čimbolj prijazno do tistih, ki imajo z njo opravka. Tako je eden od korakov v tej smeri, da imamo na Marpromovi spletni strani sedaj tabelo, kjer lahko vsak voznik, ki avtomobila ne najde tam, kjer ga je parkiral, preveri, ali ga je morda odpeljal pajek."

Tabelo najdemo že na začetni spletni strani podjetja, marprom.si, na kateri kliknemo na zavihek »Odvoz s pajkom«. Tabela ne razkriva osebnih podatkov, zagotavljajo v podjetju. Objavijo le datum in kraj odvoza ter model avtomobila, ne pa tudi registrske številke.

Marprom je dejavnost odvoza nepravilno parkiranih vozil od Nigrada prevzel sredi maja. Odtlej je bil pajek aktiviran približno 540 krat, s kraja prekrška pa je odpeljal okrog 470 vozil. Natančnih podatkov o najpogostejših prekrških, katerih posledica je odvoz, nam na občini niso mogli zaupati. Prva tri mesta med vsemi kršitvami pa so zasedla parkiranje vozil, kjer to prepoveduje prometna signalizacija, parkiranje na pločnikih in nepravilno parkiranje vozil v območjih za pešce.