Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Dravogradu, kjer je zaradi narasle Drave in padavin za prebivalci nemirna noč, se je ponoči največji pretok reke približeval 1100 kubičnim metrom na sekundo, nato pa spet upadel, tako da se sirene za nevarnost niso oglasile. Razmere so trenutno stabilne, jih pa pristojni še naprej spremljajo, saj se bo po napovedih pretok Drave še povečeval.

V strugo reke Drave to jutro zaskrbljeno pogledujejo tudi na Ptuju. Pretok se je povečal in pri Hidroelektrarni Zlatoličje dosegel okrog 1400 kubičnih metrov na sekundo in narašča. Prišlo je že tudi do manjših razlitij. Okoli 6. ure zjutraj so zato na Ptuju že sprožili sirene za nevarnost pred poplavami. Po zadnjih podatkih so ogrožene 4 hiše v Čreti, zalilo naj bi tudi tamkajšnjo cesto. Največ težav nizvodno od Ptuja danes sicer pričakujejo ob stari strugi Drave še v Markovcih, Cirkulanah in Zavrču. Civilna zaščita in gasilci so seveda na terenu in preverjajo stanje.

In kakšno je stanje na območju Maribora? To jutro je Regijski center za obveščanje Maribor sporočil, da se je pretok reke na območju jeza v Melju povečal in trenutno znaša 1079 m3 na sekundo. Direktor gasilske brigade Maribor Aleš Ciringer je pred nekaj minutami za naš radio povedal: "Ravno se vračam s terena, razmere so pod kontrolo. Naj povem, da so se tudi pri nas sprožile sirene, nekaj po 5. uri zjutraj. Pretok je bil nekaj čez 1100 kubičnih metrov na sekundo. Gasilci so na terenu, opravljajo oglede. Vendar razmere še niso takšne, da bi se Drava razlivala. Intervencij tako še nismo imeli. Res pa je, da se pričakuje še nekoliko porast samega pretoka Drave do 1200 kubičnih metrov na sekundo. Vendar tudi to še ne bi smelo predstavljati nekih težav v Mariboru, tako da razmere obvladujemo."

Še to: Na območju Sladkega Vrha je ponoči ostalo brez električne energije 645 odjemalcev. Dežurni delavci Elektra napako odpravljajo.