Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Dom pod gorco se je prijavil na Javni razpis za podelitev koncesije za opravljanje institucionalnega varstva v domovih za starejše, ki ga je letos objavilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Pridobiti želijo koncesijo za nove postelje, ki bi jih umestili v načrtovani prizidek. Za potrebe gradnje je mariborski mestni svet že soglašal z dokapitalizacijo doma z občinskimi zemljišči in z zadolževanjem, na oktobrski seji pa se bodo seznanili z namero o še eni dokapitalizaciji z zemljišči.

Dom pod gorco namerava svoje zmogljivosti razširiti s 3,5 milijona evrov vrednim prizidkom, za kar pa potrebuje koncesijo. Direktor Gregor Žigon: "Mi smo vso dokumentacijo, ki je bila potrebna, zbrali in dosledno predali v časovnem roku, ki je bil predviden, tako da pričakujemo uspeh. Seveda pa ni vse v naših rokah, ker je vprašanje, koliko se jih bo prijavilo, za koliko kapacitet ... Trenutno je razpisanih za okoli 1100 postelj."

Upajo, da bodo rezultati znani še letos. Za namen gradnje so mestni svetniki junija soglašali z dokapitalizacijo doma z zemljiščema na severnem delu parkovne zelenice, med zgradbama doma in varovanih stanovanj. Ker pa so načrte kasneje prilagodili in zmogljivosti prizidka povečali z 58 na 68 postelj, potrebujejo še dve manjši sosednji zemljišči, na katerih je zdaj del parkirišča, še pravi direktor: "Namreč, spremenili smo idejno zasnovo, malo racionalizirali stvari, na podlagi tega dobili dodatnih 68 mest in ker se objekt nekoliko zaradi tega tudi zamakne, da ohranimo čim več parkovne površine, potrebujemo seveda še teh dodatnih 684 kvadratnih metrov."

Svetniki se bodo z namero o novi dokapitalizaciji seznanili na oktobrski seji, predvidoma čez slaba dva tedna, uresničitev pa bo odvisna od uspešnosti na razpisu za koncesijo. Vrednost zemljišč še ni ocenjena.