Foto: Radio Maribor/Pixabay
Foto: Radio Maribor/Pixabay

Manjših in odročnih krajev sodobna optična omrežja po večini ne dosežejo. Zato so na Šmartnem na Pohorju še posebej veseli, da se je Telekom Slovenije odločil pripeljati optični kabel iz Slovenske Bistrice v njihovo krajevno skupnost, poudarja predsednik Modest Motaln:
"Nekaj smo že pred leti skupaj s Telekomom izpeljali v samem središču vasi Šmartno na Pohorju, tam je že vse nared, da se lahko do hiš pripeljjejo priključki. Tudi naselja ob cesti Slovenska Bistrica - Šmartno na Pohorju, torej naselji Zgornje in Spodnje Prebukovje, bodo tudi dobila možnost priključitve na omrežje." A ker je območje KS Šmartno na Pohorju zelo veliko in obsega kar 10 naselij, seveda vseh skupaj ne bodo uspeli doseči kar takoj: "Tudi v Zgornjo Novo vas, kjer zdaj poteka rekonstrukcija ceste, bomo pripeljali širokopasovno omrežje. In če bo vse potekalo po načrtih, se bomo ob koncu leta na Šmartnem ter v Zgornjem in Spodnjem Prebukovju že lahko veselili optičnega omrežja, prihodnje leto še v Zgornji Novi vasi," še pojasnjuje Motaln.

V prihodnosti pa želijo širokopasovno omrežje iz Zgornjega Prebukovja pripeljati še v Kalše, iz zgornjega dela Šmartnega pa še proti Bojtini in Smrečnemu, kjer pa bo zaradi razpršenosti kmetij polaganje kabla velik zalogaj.