Šivilje, zaposlene v mariborskem podjetju April, so pred prazniki od delodajalca dobile obvestilo, da jih ne potrebuje več in da naj vložijo izredno odpoved delovnega razmerja.

Nekatere od nekaj manj kot 100 zaposlenih so zjutraj kljub temu prišle na delo in nalete na zaklenjena vrata proizvodnih prostorov. Zadnjič so delavke za stroje sedle 20. decembra, ko so od lastnika Ljuba Javorška izvedele, da bodo ostale brez dela. Zaposlena v podjetju Slavica Neuvirt je povedala, da jih je takrat poklical na zbor delavcev: "In nam povedal, da naj damo izredno odpoved delovnega razmerja, ker on za nas nima več dela."

Ljubo Javoršek, ki se je z začetkom tega leta upokojil, ne skriva, da je podjetje imelo težave že poleti, ko zaposlenim niso izplačali regresa in zatrjuje, da se je po svojih najboljših močeh trudil rešiti podjetje: "Regresa nismo dali, ker nismo dobili plačilm nato nas je inšpekcijska služba oglobila za skupno 40 tisoč evrov, kar nas je pahnilo v prepad."

Kot še pravi Javoršek, je stvari dodatno poslabšalo negativno poročanje medijev, s prstom pa pokaže tudi na delavke, ki da niso dosegale proizvodnih planov, v zadnjih mesecih pa so množično odhajale na dolgotrajne bolniške. Medtem ko je Javoršek delavkam predlagal, da dajo izredno odpoved delovnega razmerja, so se te danes po pomoč obrnile na ustrezne institucije. Na inšpektoratu za delo jih bodo sprejeli v ponedeljek, že danes pa so zoper Javorška vložile kazensko ovadbo. Odločene pa so tudi, da bodo v ponedeljek same vložile predlog za stečaj podjetja April.

Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat