Na tej zelenici bodo zrasla varovana stanovanja. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Na tej zelenici bodo zrasla varovana stanovanja. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborska občina je pripravila javno razgrnitev predloga občinskega podrobnega prostorskega načrta za novogradnjo na Pobrežju, tik ob Domu Danice Vogrinec, ki bo vsebovala 60 najemniških stanovanj za starejše. Na vpogled bo konca meseca. Nekaj odzivov občanov so prejeli tudi v nedavni obravnavi.

Nepremičninski sklad Pokojninskega in invalidskega zavarovanja namerava ob križišču Zrkovske in Nabrežne ulice zgraditi 7-nadstropno poslopje s kombinacijo varovanih in namenskih stanovanj ter pilotnega projekta stanovanjskih skupnosti. Prostorski načrt so minulo sredo predstavili krajanom, ki so imeli več pripomb, največ na prometno ureditev Zrkovske ceste. Predsednik sveta mestne četrti Pobrežje Blaž Vampl:

"Zelo je problematičen pločnik, ki ga v bistvu ni. Predvsem zjutraj in popoldan, ko starši vozijo otroke v šolo, je promet povečan in nevaren za pešce."

Vodja občinskega sektorja za urejanje prostora Maja Reichenberg Heričko odgovarja, da je raziskava pokazala majhno prometno obremenjenost in da konkretnih načrtov za ureditev za zdaj ni:

"Občina se v vsakem primeru trudi, da bi uredila čim več cest in prometnih površin. Seveda smo pa omejeni s finančnimi zmožnostmi. Je pa vsekakor neka novogradnja na nekem območju vedno dober impulz, da se infrastruktura tam uredi."

Čeprav bo novi objekt zgrajen v gabaritih Doma Danice Vogrinec, so krajani kritizirali višino. Pripombe na skladu še strokovno preučujejo, pravi direktor Andrej Hudoklin:

"Verjamem, da bomo znali zadeve ustrezno pojasniti in da bodo v končni fazi tudi ljudje, ki živijo v neposredni bližini, zadovoljni."

Mariborski mestni svet bo prvo od dveh branj predloga prostorskega načrta opravil januarja. Investitor želi gradnjo začeti prihodnje leto. Vrednosti še niso znane, zagotovo pa bo šlo za več milijonov evrov.