Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Mariborski mestni svetniki so na v ponedeljek zaključeni seji, ki je zaradi epidemije novega koronavirusa potekala v dopisni obliki, med drugim potrdili tudi nov odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki, ki prinaša več sprememb, med drugim uvaja obvezno ločevanje odpadkov na večjih javnih prireditvah in odvoz odpadkov od počitniških objektov ter prepoveduje vsakršno sežiganje odpadkov, odlaganje bioloških odpadkov v neustreznih vrečah in hranjenje živali z biološkimi odpadki. Nekateri občani pa so te dni prvič občutili že pred časom sprejete podražitve Snaginih položnic, kar je zmotilo tudi mestne svetnike.

Položnice dražje zaradi februarskih podražitev

Zaradi februarja sprejetih podražitev so Snagine položnice za večstanovanjske hiše zdaj višje za 28 odstotkov. V Listi kolesarjev in pešcev ob tem opozarjajo na po njihovem nepričakovane spremembe pri izračunih in občane pozivajo, naj jim pošljejo fotografije položnic za februar in marec.

Irena Bartok s Snage nepravilnosti zanika in pojasnjuje, da je zmeda morda nastala zaradi pretvorbe merskih enot: zakonodaja namreč predvideva oblikovanje cen v obliki cena/kilogram, zaradi lažje predstave pa jo pretvarjajo tudi v obliko cena/liter, saj so zabojniki okategorizirani glede na prostornino.

Skrite podražitve?

Po mnenju mestnega svetnika Matica Matjašiča z Liste mladih.Povezujemo je v novem odloku prišlo tudi do skrite podražitve za individualne hiše, kjer višje cene niso bile predvidene. Odlok namreč uveljavlja podaljšanje periode odvoza mešanih odpadkov z dveh na tri tedne, kar Snaga sicer v praksi izvaja že od novega leta, ob nespremenjeni ceni pa gre po mnenju Matjašiča za dejansko podražitev. Temu je nasprotoval tudi z amandmaji, a jih župan Saša Arsenovič iz proceduralnih razlogov ni uvrstil na dnevni red dopisne seje, nam je povedal.

Predstavnica Snage trditve o podražitvi zavrača. Snaga je namreč dodatno uvedla še odvoz embalaže v rumenih vrečah, tako da je vseh obiskov smetarskega vozila zdaj več kot lani, vendar je na marčevskih položnicah obračunan tudi poračun za leto 2019, ki znaša za 120 litrsko posodo okoli 1 evro.

Irena Bartok dodaja, da lahko podjetniki, ki zaradi protiepidemijskih ukrepov ne morejo poslovati, storitve Snage začasno odpovedo.

Odzivi mestnih svetnikov in list na družbenih omrežjih