Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Slovenska in avstrijska policija sta popoldne na območju mednarodnega mejnega prehoda Šentilj prvič izvedli skupno vajo nadzora meje s tremi droni. Ogledala sta si jo tudi notranja ministra, Aleš Hojs in Karl Nehammer, ki sta pred tem spregovorila o učinkovitem nadzoru nelegalnih prehodov meje in spopadanju s koronavirusno krizo.

Slovenska policija ima 24 dronov, od tega 2 najsodobnejša, avstrijski organi pregona pa kar 40, ki jih upravlja 90 pilotov. »Pri nas je trenutno v nabavi 50 dronov, glede število pilotov pa zaostajamo za našimi severnimi sosedi. Se pa izkazuje tako na naši južni meji kot danes na Šentilju, da so droni zelo učinkovito sredstvo, vsaj za tisti prvi pregled. Torej, da ugotovimo, kje in na kašen način migranti prehajajo mejo«, je poudaril slovenski notranji minister Aleš Hojs.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Njegov avstrijski kolega Karl Nehammer je zatrdil, da je pritisk prebežnikov vse večji, letos pa so tudi s pomočjo dronov ujeli že kar 250 tihotapcev in s tem organiziranemu kriminalu zadali hud udarec: »Državi sta pred velikimi izzivi, saj je v Bosni in Hercegovini ter Srbiji trenutno 30 tisoč prebežnikov. Policijske naloge bo treba opravljati še intenzivneje, tudi s pomočjo nove tehnike oziroma dronov«.

V Sloveniji je trenutno priprtih približno 100 organizatorjev nelegalnih prehodov, droni, ki jih uporablja slovenska policija pa so v veliko pomoč predvsem na zelo razgibani meji s Hrvaško. Uroš Marjetič iz Generalne policijske uprave je pojasnil, da so droni na južni meji s dopolnitev uporabe helikopterja in termovizijskih napravin ostale opreme, ki jo imamo za nadzor državne meje.

Ministra Hojs in Nehammer sta ob nadzoru meje spregovorila tudi o ukrepih v času naraščajočih okužb s covid-19. Ob zaskrbljenosti sta oba zatrdila, da si ne želita, da bi se ponovil spomladanski scenarij z zapiranjem mej, zato bosta državi storili vse, da pretok blaga in ljudi ne bo omejen.