Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Minute za zdravje smo namenili peti najpogosteje diagnosticirani vrsti raka in četrtemu najpogostejšemu vzroku smrti zaradi raka na svetu – raku želodca in dejavniku tveganja za njegov nastanek, bakteriji Helicobacter pylori. Govorili smo o zahrbtnem obolenju, ki je pogosto odkrito prepozno, razširjeni bakteriji, s katero po ocenah živi okoli 40 odstotkov svetovnega prebivalstva, in o preventivnem ravnanju. Stroka je namreč ugotovila, da zdravljenje te bakterije zmanjša možnost za nastanek raka želodca, in je bila kot prva bakterija razglašena za povzročitelja raka.

Slovenija na področju presejalnega testa raka želodca postavlja okvire za njegovo splošno uveljavitev na ravni Unije. Trenutno sta aktualni dve raziskavi, del projekta Eurohelican pa je tudi mariborski Zdravstveni dom, ki ponovno poziva zavarovance med 30. in 34. letom k udeležbi v pilotnem programu.

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje so sporočili, da je odzivnost relativno slaba in v Mariboru ne presega 30 odstotkov. Kakšni pa so predhodni rezultati? Kako poteka zdravljenje in kdaj bo presejalni test dostopen širši javnosti?

Sogovornik:

- vodja projekta Eurohelican, profesor doktor Bojan Tepeš.

Prisluhnite:

Na področju presejalnega testa za raka na želodcu postavlja Slovenija okvire za njegovo uveljavitev na ravni celotne Unije