Slovenska Bistrica Foto: Promocijsko gradivo/Borut Brumec
Slovenska Bistrica Foto: Promocijsko gradivo/Borut Brumec

Slovenska Bistrica bo letos namenila 30 tisoč evrov za ohranjanje in zagotavljanje višjega standarda podobe zgodovinskega mestnega jedra oziroma za sofinanciranje obnove fasad v mestu.

Občina Slovenska Bistrica si že dlje časa želi urediti staro mestno jedro, zato se je odločila pri zajetnem strošku, ki ga predstavlja obnova fasade, pomagati lastnikom oziroma solastnikom tam stoječih hiš. Župan Ivan Žagar: “Predvideno je sofinanciranje obnove spomeniško zaščitenih objektov.«

Na zadnji seji občinskega sveta so zato sprejeli pravilnik za sofinanciranje obnove fasad, največ v višini 30 odstotkov vrednosti obnove oziroma največ 5 tisoč evrov. »Gre pa seveda za to, da želimo, da bi se s to subvencijo začel tudi ta del mesta urejati, je pa seveda ta subvencija namenjena za objekte, ki so v zasebni lasti. Kar se tiče občinskih objektov, smo jih nekaj že uredili, nekatere druge še bomo,« je še povedal župan Žagar.

Sredstva bodo podeljevali na podlagi javnega razpisa, vloge pa ocenjevali po določenih merilih, kot so območje objekta, nevarnosti fasade za mimoidoče, namenskost objekta in drugo. Večje število zbranih točk bo pomenilo tudi višji odstotek sofinanciranja vrednosti investicije. Pravilnik je po objavi v uradnem listu že stopil v veljavo.