Foto: Radio Maribor/Natalija Sinkovič
Foto: Radio Maribor/Natalija Sinkovič

Svojo pomoč je v dežurni informacijski pisarni v Slovenski Bistrici ponudilo več kot 100 prostovoljcev, tako da delo poteka nemoteno. Njen osnovni namen je po besedah ene izmed vodij, prostovoljke Marije Bračič, nudenje pomoči tistim, ki so je potrebni.

Ljudje jih največkrat pokličejo, ko rabijo pomoč pri varstvu otrok in dostavo stvari iz trgovin ali zdravil iz lekarne. Za dovoz pripravljene hrane pa so v pisarni samo informatorji, kateri gostinci v mestu ponujajo hrano in kam jih lahko pokličejo. V teh dneh bodo uvedli še eno dejavnost, in sicer bodo sprejemali tudi klice ljudi, ki so osamljeni, in potrebujejo le pogovor.
Prav tako lahko pri njih Bistričani iz središča mesta prevzamejo tudi eno masko na gospodinjstvo. V paketu je poleg maske še en par gumijastih rokavic.

Sicer pa so v Slovenski Bistrici do zdaj razdelili skoraj 10 000 kirurških mask in 2000 pralnih mask. Krajevne skupnosti so maske najprej razdelile gospodinjstvom, katerih član je starostnik nad 65 let ali bolna oziroma invalidna oseba. 600 kosov mask je bilo razdeljenih tudi med društva: Sonček, Sožitje, društvom invalidov in društvu paraplegikov – osebna asistenca.
Prav tako so vsem gasilskim društvom v občini doslej razdelili 600 kosov zaščitnih mask FFP2 in 100 kosov zaščitnih oblek. Kar po besedah predstavnikov gasilskih društev popolnoma zadošča za sprotno delovanje.

Vsak dan sproti pa dobavljajo nove maske, tako da jih ne bo zmanjkalo in bodo zadovoljili vse potrebe.

Bračičeva še svetuje, da maske peremo na od 60 do 90 stopinj in jih nato še polikamo. Tako vzdrževane bi morale zadostovati za najmanj 70 pranj.