Katedra za socialno gerontologijo pri ustanovi Alma Mater Europea je za danes in jutri pripravila mednarodni posvet o gerontoloških problemih sodobne družbe. Na video konferenci z naslovom »Za človeka gre 2021« bodo govorili o daljšanju življenjske dobe, učinkih pandemije na starejše in digitalni transformaciji doživetja staranja.

Foto: MMC RTV SLO/Pixabay
Foto: MMC RTV SLO/Pixabay

Zaradi staranja prebivalstva smo tudi v Sloveniji del svetovne dolgožive družbe, ki pa se s problemi staranja različno, bolj ali manj uspešno, spopada. Organizatorka posveta, predstojnica katedre za socialno gerontologijo, Jana Goriup: »Staranje je sestavni del življenja v tej naši postmoderni družbi. Od tega, kako se starejši s temi procesi soočajo, je odvisna tudi kakovost njihovega aktivnega in produktivnega staranja.«

Proces staranja vsak posameznik doživlja tako na individualni kot tudi družbeni ravni.
»Čeprav dolgoživost omogoča zdravo in produktivno starost, pa je ne jamči; saj sta diskriminacija starejših in strah pred staranjem globoko zakoreninjena v strukturo naše postmoderne družbe,« dodaja Jana Goriup.

Prav zaradi tega narašča potreba po strokovno usposobljenih profesionalcih, ki pa ne zajema samo medicinskih disciplin, ampak tudi družboslovne. »Seveda pa se pri tem z multidisciplinarnega kota znanosti pojavljajo vprašanja s področij kot so etičnost, osebna identiteta, geriatrija, biogenetika, gerontologija, filozofija…,« pravi profesorica.

Na konferenci bodo sodelovali mnogi uveljavljeni znanstveniki. O gerontoloških problemih sodobnih družb bomo na Radiu Maribor spregovorili tudi v ponedeljkovi Radijski delavnici znancev.